Το IATA EasyPay (IEP) είναι μια νέα μέθοδος πληρωμής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) που στόχο έχει να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια στις αεροπορικές εταιρείες από τις χρεώσεις καρτών.

Η νέα μέθοδος πληρωμής θα είναι διαθέσιμη παγκοσμίως σε όλους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που έχουν εγκριθεί από την ΙΑΤΑ για την έκδοση εισιτηρίων μέσω του Σχεδίου Διακανονισμού Χρεώσεων (BSP) της.

Οι πληρωμές θα γίνονται απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο λογαριασμό της αεροπορικής εταιρείας, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας, ανακοίνωσε η IATA.

“Οι σημερινοί καταναλωτές και ειδικά οι millenials θέλουν να έχουν πολλαπλές επιλογές πληρωμών συμπεριλαμβανομένων των κινητών και των peer-to-peer.
Η IATA Easy Pay ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτές, δήλωσε ο επικεφαλής της VPN των οικονομικών και διανομών της IATA, Aleksander Popovich.
Ταυτόχρονα, οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να διαχειριστούν σημαντικά έξοδα πληρωμής με κάρτες – 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως- τα οποία αυξάνονται. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους προκύπτει από άμεσες αγορές από ιστότοπους αεροπορικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ελέγχου”.

Ήδη, έγινε με επιτυχία η πρώτη δοκιμή live στο πλαίσιο του Open Banking του Ηνωμένου Βασιλείου με τις πιλοτικές αεροπορικές εταιρείες της IATA Easy Pay, Cathay Pacific Airways, Scandinavian Airlines και Emirates.

Τα οφέλη των αεροπορικών εταιρειών

Όπως ανακοίνωσε η ΙΑΤΑ για τις αεροπορικές εταιρείες, τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Φθηνότερη επιλογή πληρωμής σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις
  • Εξαιρετικά ασφαλής
  • Ταχύτερη ταμειακή ροή με άμεση / σχεδόν άμεση πληρωμή στον έμπορο
  • Απλούστερη διαδικασία πληρωμής με αποτέλεσμα λιγότερες απώλειες πωλήσεων

Η IATA συνεργάζεται επίσης με την Deutsche Bank ξεκινώντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τις δοκιμές του συστήματος από τη γερμανική αγορά, σε λίγες μέρες.