Δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης παγίων στοιχείων ούτε χρηματιστηριακής πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, δήλωσε στη «Ν» ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, κληθείς να μιλήσει για τα σχέδια του Ταμείου για τα δύο λιμάνια, με αφορμή την ολοκλήρωση -και τυπικά- της μεταβίβασης εξ ολοκλήρου του ποσοστού, που διέθετε το Δημόσιο στα δύο λιμάνια (περίπου 75%), στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η ολοκλήρωση της εν λόγω μεταβίβασης, σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα σχέδια αξιοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο, δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Πάντως, τόσο για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ όσο και για τις υπόλοιπες προς αποκρατικοποίηση εταιρείες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης παγίων στοιχείων, αλλά «γραμμή του Ταμείου είναι οι παραχωρήσεις χρήσεων για ορισμένα χρονικά διαστήματα», ως η πιο πρόσφορη και αποδοτική προοπτική.
Επίσης, δεν υπάρχει πρόθεση χρηματιστηριακής πώλησης μετοχών, λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης της αξίας τους. «Πρέπει να βρεθεί επενδυτής, ο οποίος να παρουσιάσει πρόγραμμα ανάπτυξης και θα κρίνουμε εάν συμφέρει», συμπλήρωσε ο κ. Κουκιάδης.
Ανάλογη θέση, ήτοι ότι δεν μιλάμε για πωλήσεις πάγιων στοιχείων, αλλά για παραχωρήσεις χρήσεων και δραστηριοτήτων, φέρεται, σύμφωνα με τοπικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, να διατύπωσαν ο κ. Κουκιάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος, σε «άτυπη» ιδιωτική κλειστή συνάντηση, που είχαν πρόσφατα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και με τις διοικήσεις Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης, τόσο για τον ΟΛΘ όσο και για τις υπόλοιπες προς αποκρατικοποίηση εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας.
Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, είναι η διοργάνωση, στο προσεχές διάστημα, ανοιχτής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση του κοινού για τα σχέδια του Ταμείου για τις τοπικές προς αποκρατικοποίηση εταιρείες, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο ΟΛΘ.
Την οδό των παραχωρήσεων χρήσεων και λιμενικών λειτουργιών και όχι των πωλήσεων παγίων στοιχείων έχει εισηγηθεί, εξάλλου, στο ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση του ΟΛΘ, όπως επισήμανε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος, σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, δηλώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ «κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη».
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΟΛΠ επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει πλέον το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου στο λιμάνι, προς πώληση σύμφωνα με το μνημόνιο είναι μόλις το 23,1%.
«Είναι αυτονόητο ότι για οποιαδήποτε πώληση μετοχών, ακόμα και του 23,1%, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι μελέτες, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε ξένους συμβούλους και τράπεζες και αφορούν στη νέα δομή του εθνικού λιμενικού συστήματος, το αττικό λιμενικό σύστημα, τη δημιουργία αρχής λιμένων και τα νομικά θέματα σχετικά με τις συνταγματικές και νομικές προβλέψεις για τον αιγιαλό και παραλία, καθώς και τις αποφάσεις του ΣτΕ για το δημόσιο χαρακτήρα των λιμένων.
«Η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. έχει ήδη ζητήσει από το νέο μέτοχο συνάντηση συνεργασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν αλλαγή των μέχρι σήμερα κυβερνητικών αποφάσεων», επισημαίνει και προσθέτει: «Η λιμενική βιομηχανία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, μεγιστοποιώντας τα κέρδη των μετόχων της, είτε αυτοτελώς είτε μέσω παραχωρήσεων και νέων επενδυτικών σχημάτων, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα και στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατάθεση των κειμένων των συμβούλων για διαβούλευση στην Ενωση Λιμένων Ελλάδος, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο εθνικό λιμενικό σύστημα και να αρχίσει μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών η εφαρμογή του».
Αύξηση των οικονομικών μεγεθών στον ΟΛΠ
Αύξηση στα οικονομικά του μεγέθη παρουσιάζει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. για το πρώτο τρίμηνο του 2012, παρά τη μεγάλη κρίση που περνάει η χώρα.
Αν και οι λιμενικές υπηρεσίες είναι μεταξύ των πρώτων που δέχονται τις θετικές ή αρνητικές επιδράσεις από την αυξομείωση του διεθνούς εμπορίου, αλλά και από τη σταθερά μειούμενη εγχώρια ζήτηση, ο ΟΛΠ κατάφερε στη διάρκεια του α’ τριμήνου να αυξήσει το κύκλο εργασιών του κατά 7,26%, να βελτιώσει το λειτουργικό του αποτέλεσμα κατά 79,22%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και να παρουσιάσει κέρδη ύψους 521.964 ευρώ, αυξημένα κατά 82,12% έναντι των ζημιών ύψους 2,91 εκατ. ευρώ που είχε το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Την ίδια στιγμή, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν κατά 7,65%, οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων έπεσαν κατά 34,42%, τα λοιπά έξοδα μειώθηκαν επίσης κατά 94,25%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο ΟΛΠ θα κινηθεί κερδοφόρα και το 2012, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης.
Εργασιακά θέματα
Η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε., ύστερα από εισηγήσεις των νομικών της υπηρεσιών και συμβούλων, αποδέχθηκε τη θέση, ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει ισχύ μέχρι τις 24.02.2013.
Τόσο η διοίκηση όσο και τα τρία συνδικάτα (ΟΜΥΛΕ, Ενωση Λιμενεργατών και Εποπτών/Αρχιεργατών) συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε καταγγελία της ΣΣΕ, αλλά, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα για την εταιρεία και το προσωπικό, να ολοκληρώσουν το διεξαγόμενο διάλογο, ιδιαίτερα σε θέματα εργασιακών σχέσεων, που δεν μεταβάλλουν τις βασικές παραμέτρους της ΣΣΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ζημιογόνων τομέων του ΣΕΜΠΟ και των δεξαμενών.
Οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας ΣΣΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, εκτός αν εταιρεία και συνδικάτα αποφασίσουν διαφορετικά. Οσον αφορά στις προσαρμογές στο Ν. 4024/2011, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και, στους επόμενους μήνες, οι αποφάσεις του δ.σ. και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους, ώστε οι όποιες ενδιάμεσες αποφάσεις να τύχουν εφαρμογής από την 01.07.2012.
Πολιτιστική Ακτή
Την προώθηση ενός ακόμη έργου που εντάσσεται στη δημιουργία Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά αποφάσισε το δ.σ. του ΟΛΠ. Πρόκειται για την προκήρυξη της β’ φάσης οριστικής προεπιλογής με κλειστό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση με σύμβαση παραχώρησης του έργου της μετατροπής των δύο Αποθηκών του Κεντρικού Λιμένα σε Θεματικό Πάρκο.
Το έργο αφορά στη Σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης για τη μελέτη – κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Θεματικού Πάρκου της Πολιτιστικής σε δύο φάσεις. Στη Α’ φάση, θα αξιολογηθούν οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων για την ανάληψη του έργου, βάσει των γενικών κριτηρίων του διαγωνισμού (επιχειρηματική έκθεση). Στη Β’ φάση θα επιλεγεί ο ανάδοχος βάσει κριτηρίων επιλογής και θα υπογραφεί Σύμβαση Παραχώρησης 30+5 ετών.
Ο «προϋπολογισμός υπηρεσίας» του έργου έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε 20 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με χρόνο περατώσεως τους 30 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Το έργο αυτό αποτελεί το κατ’ εξοχήν έργο της Πολιτιστικής Ακτής, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Jessica, το οποίο ήδη, μέσω ΕΤΕ για την Περιφέρεια Αττικής, έχει προκηρυχθεί.
Το έργο του Θεματικού Πάρκου της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά περιλαμβάνει τη Μικρή Αποθήκη, 9.000 τ.μ., τη Μεγάλη Αποθήκη, 15.000 τ.μ, τον ενδιάμεσο χώρο 3.200 τ.μ. και τον υπαίθριο χώρο μεταξύ Αποθηκών και Λιμενικής Ζώνης.
ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ
Πηγή naftemporiki.gr/