Στη λευκή λίστα του Paris MOU παραμένει το ελληνικό νηολόγιο, η ελληνική σημαία. Είναι το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων για το 2011, που αφορούσαν σε 80 σημαίες. Από αυτές οι 43 περιλαμβάνονται στη λευκή λίστα, οι 20 σημαίες στη γκρίζα λίστα και οι 17 στη μαύρη λίστα.

Πραγματοποιήθηκαν κυλιόμενοι έλεγχοι σε χιλιάδες πλοία όλων των σημαιών και εξετάσθηκαν στη 45η σύνοδό του Paris MOU, στο τέλος Μαΐου. Στην ίδια σύνοδο, καθορίστηκαν και τα νέα κριτήρια ελέγχου που θα τεθούν σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2012.

Η «Λευκή Λίστα» αντιπροσωπεύει σημαίες ποιότητας με σταθερά χαμηλό αριθμό κράτησης πλοίων λόγω παρατηρήσεων σε σύγκριση με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.

Συγκριτικά το περασμένο έτος (2010) , ο αριθμός των σημαιών στη «Λευκή Λίστα» αυξήθηκε κατά μία σημαία. Η σημαία της Γερμανίας βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις. Ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαίες με μέσο επίπεδο απόδοσης εμφανίζονται στη «Γκρίζα Λίστα».

Η εμφάνισή τους σε αυτή τη λίστα μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη βελτίωση και τη μετάβαση στη «Λευκή Λίστα». Τέλος, στη «Μαύρη Λίστα» περιλαμβάνονται σημαίες που τα πλοία τους έχουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους ελέγχους.

Πηγή: protothema