
“Μπούμερανγκ” χαρακτηρίζει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ καθώς και άλλες επιβαρύνσεις στα νησιά της Περιφέρειας της η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου.
“Το τέλος διανυκτέρευσεις θα είναι για εμας καταστροφικό και δώρο για τους γείτονες μας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι της Λέσβου σε επιστολή τους, που έστειλαν στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Αναλυτικά σημειώνουν στην επιστολή:
1.Η από 01.01.2018 επαπειλούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα προσφυγόπληκτα, χαμηλής αναγνωσιμότητας και τζίρων νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, (ΠΒΑ), σε συνδυασμό με το τέλος διανυκτέρευσης, θα αποβεί καταστροφική για την ήδη ισχνή ανταγωνιστικότητα της τουριστικής κι όχι μόνο οικονομίας της Π.Β.Α., αναπάντεχο δώρο στους γείτονες μας.
2.Η μέχρι σήμερα εμπειρία, δείχνει ότι οι συνεχείς (ιδιαίτερα μεγάλες στη διαμονή / εστίαση) αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά αυτά αντιθέτως βαίνουν μειούμενα, όπως π.χ. ΦΠΑ Χώρας 2011: € 15 δισ., 2015: € 12,8 δισ. έναντι προσδοκώμενων 17,96! δισ., και της Π.Β.Α. -50 εκ., ενθαρρύνοντας την παραβατικότητα.
Επίσης μειούμενη προβλέπεται την προσεχή 5ετία η κατά κεφαλήν Τουριστική δαπάνη, απ’ τα 519,9 ευρώ το 2017, στα 444,6ευρώ το 2019 και στα 397ευρώ το 2021. Και τούτο διότι, μεταξύ άλλων, ο Τουρισμός – Τομέας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, συναλλαγματοφόρος κι εντάσεως εντάσεως εργασίας – αντιμετωπίζεται ως πηγή εσόδων κι όχι ως παραγωγός Εισοδήματος / Απασχόλησης.
3.Η φορολογική και άλλες πολιτικές, οφείλουν να αποτελούν εργαλεία αναδιανομής του πλούτου και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κυρίως των περιφερειών της χώρας και όχι να εξελίσσονται σε μηχανισμούς εξαθλίωσης των επιχειρήσεων και δη των τουριστικών. Ανάλογες «συμπεριφορές» συναντώνται κι εντός της Ε.Ε., όταν σχεδόν δίχως «κανόνες» διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα κι από Περιφέρεια σε Περιφέρεια π.χ. οι συντελεστές ΦΠΑ (μέχρι και μονοψήφιους, μηδενικούς) ή οι φορο-εισφορο-δοτικές πρακτικές, αναντίστοιχα με τους δείκτες και την πλουτοδοτική ικανότητα Προορισμών, Νοικοκυριών, Επιχειρήσεων και με τα όσα απολαμβάνουν… συχνά σε βάρος των «αδύναμων» μελών της.
4.Να σημειωθεί ότι Διεθνείς Θεσμικοί Φορείς κι Οργανισμοί υποστηρίζουν τη μείωση φόρων, εισφορών, ειδικού φόρου κατανάλωσης / ενέργειας κλπ. σε χώρες με δημοσιονομική προσαρμογή, πόσο μάλλον σήμερα που βιώνουμε τις συνέπειες του μεταναστευτικού.
5.Η Κοινοτική Οδηγία ενθαρρύνει τη μείωση φόρων, εισφορών κ.ά. στις δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, όπως είναι η διαμονή κι η εστίαση.
6.Η ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα επιβάλει ,όχι μόνο την επ’ αόριστον αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ (κι ιδιαίτερα στη Διαμονή, Εστίαση, Μεταφορές) και του τέλους διανυκτέρευσης , αλλά και την μείωσή τους στα προ του Σεπτεμβρίου 2015 επίπεδα ή τη θεσμοθέτηση (έστω και πιλοτικά σε δεινοπαθούντα προορισμό) ειδικής οικονομικής ζώνης έως ότου οι αναπτυξιακοί δείκτες της ΠΒΑ να πλησιάσουν τους αντίστοιχους των άλλων νησιωτικών περιφερειών της χώρας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα Τουριστικά μεγέθη, Διανυκτερεύσεις και Δαπάνες του 2014, μιας απ’ τις καλύτερες αν όχι της καλύτερης χρονιάς για την ΠΒΑ, των ΠΝΑ42,6 εκ. με 3,74 δισ. ευρώ, Κρήτης 37,6 εκ. 2,98 δις. ευρώ, Ιονίων 19,1 εκ. με 1,35 δισ. ευρώ, ΠΒΑ 1,5 εκ. με 81,4 εκατομμ., σε σύνολο Χώρας 184,8 εκ. με 13 δισ. ευρώ.
7.Με την ελπίδα ότι θα γίνει αντιληπτό , έστω και την τελευταία στιγμή, το σοβαρό και ιστορικό λάθος αυτής της απόφασης, παρακαλούμε – μέσα και στα πλαίσια του από 04.02.2016 Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών – για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της προσφυγόπληκτης ΠΒΑ, στην οποία τίποτα δεν είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα.