Στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από τη Μονεμβασιά, απλώνεται η Νεάπολη Βοιών ή Βάτικα. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές στάσεις στον δρόμο των ταξιδευτών της Πελοποννήσου, μια ανάσα από τη Ελαφόνησο και τα Κύθηρα.

Οι έντονες αντιθέσεις στην μορφολογία της Νέαπολης,  δίνουν στο τόπο μία μοναδικότητα. Μικρές λίμνες και φαράγγια, πεδιάδες, ακρωτήρια και χερσόνησοι ξεπροβάλλουν στην θάλασσα και μοιάζουν με σκηνικό παραμυθιού, μαγεύοντας κάθε επισκέπτη.

 

Τα περισσότερα χωριά της περιοχής είναι κτισμένα σε απότομες πλαγιές και σε μερικές περιπτώσεις είναι αθέατα από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών. Τα άσπρα σπίτια και τα στενά δρομάκια θυμίζουν με τη γραφικότητα τους νησιώτικους οικισμούς, αποτέλεσμα των στενών επαφών που είχαν, μέσω της θάλασσας, οι Βατικιώτες με τα νησιά.

Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη και έχει χαρίσει στη Νεάπολη πλήθος σπηλαίων και βαράθρων, γεωλογικούς σχηματισμούς, αλλά και διάσπαρτα απολιθωμένα δέντρα.

Λίγα λεπτά από τη πόλη, βρίσκεται καλά κρυμμένο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο της Καστανιάς, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη!

Η διαδρομή από την Νεάπολη και το περιβάλλον του Σπηλαίου είναι μια εμπειρία που υπόσχεται στον επισκέπτη αλησμόνητες εικόνες. Κατάφυτες ορεινές πλαγιές που ατενίζουν το Επιδήλιον και το Ακρωτήρι Καμήλα, γραφικά χωριά με γάργαρες πηγές και Βυζαντινούς ναούς, μεσαιωνικοί πύργοι, φαράγγια με παλιούς νερόμυλους , μύθοι, θρύλοι, αρχαία κληρονομιά και γαλάζια απεράντοσύνη του Μυτρώου, συνθέτουν το βασίλειο του.

Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα.

 

Νοτιοανατολικά της πόλης, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, θα συναντήσετε το λαοθρύλητο Απολιθωμένο Φοινικόδασος (η επίσημη ονομασία του είναι Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου). Πρόκειται για ένα τοπίο σπάνιας και άγριας φυσικής ομορφιάς που συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων. Φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο φωτογραφικό εξοπλισμό μαζί σου για να απαθανατίσεις τις μοναδικές στιγμές.

Την εικόνα συμπληρώνουν επιπλέον εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης που προσελκύουν το ενδιαφέρον όπως ο υγρότοπος της στρογγυλής λίμνης και ο βιότοπος των αμμόλοφων με το σπάνιο είδος κέδρων στον οικισμό Βιγκλάφια του Αγίου Γεωργίου.

Μοναδικής αρχαιολογικής αξίας είναι η βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι που μπορεί εύκολα να εξερευνηθεί κολυμπώντας με μια απλή μάσκα.

 

Η Νεάπολη είναι σήμερα μια σύγχρονη πόλη, ιδανικός τουριστικός προορισμός, που διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος της. Στην παραλία της υπάρχουν όμορφα καταλύματα διαμονής, καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί όπου μπορείτε να απολαύσετε την ιδιαίτερη γαστρονομία του τόπου ατενίζοντας την υπέροχη θέα στη θάλασσα.