ftwxiaΜέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των φόρων θα διασφάλιζαν οι αναπτυσσόμενες χώρας την ανάπτυξη και την ευημερία. Τώρα, όλα δείχνουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αρχίζει να αναθεωρεί το δόγμα της.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της «ακραίας φτώχειας», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στο προοίμιο της κοινής εαρινής συνόδου με το ΔΝΤ. Η οικονομική ανάπτυξη είναι μεν σημαντική προκειμένου να αμβλυνθεί η φτώχεια, αλλά δεν επαρκεί για να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά.

Απαιτούνται κρατικά προγράμματα

Τα στατιστικά στοιχεία και οι αριθμοί δεν δίνουν ψωμί στους ανθρώπους των αναπτυσσομένων χωρών και δεν τους διασφαλίζουν καμία πρόσβαση στα συστήματα δημόσια υγείας και εκπαίδευσης, αναφέρεται στην έκθεση. Απαιτούνται κρατικά προγράμματα, τα οποία θα προβλέπουν τη μεταφορά πόρων προς τα κοινωνικά ασθενή στρώματα, υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα Bolsa Familia που εφαρμόζεται στην Βραζιλία και το οποίο προβλέπει οικονομική στήριξη προς τις οικογένειες που αποδεδειγμένα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και τα περνούν από ιατρικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Και όπως υπογραμμίζει ο Τομπίας Χάουσιλντ, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam: «Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην κατανομή σε όλο τον πληθυσμό των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την οικονομική ανάπτυξη. Θα πρέπει να εργασθούμε έτσι ώστε να αντλήσουν οφέλη από την ανακατανομή και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Υπό την έννοια αυτή, χαιρετίζω το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο εισοδηματικό χάσμα».

DW