Το σχέδιο της ΚΥΑ για την επιβολή εισιτηρίου όσων επισκέπτονται τον Όλυμπο αποδεικνύει την βασική αντίληψη που διακρίνει την «επιτελική κυβέρνηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται σημαντικά θέματα ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Αυτό αναφέρει σε νέα ανακοίνωση της η Κατερίνα Νοτοπουλου , τομεάρχης τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ.
Η μόνη σπουδή που δείχνουν οι επιτελικοί και δήθεν άριστοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι η εισπρακτική λογική και η παράδοση των πάντων στους ιδιώτες. Είναι η ίδια σπουδή που τους οδήγησε εν μέσω πυρκαγιών να μιλήσουν για ιδιώτες αναδόχους που θα εμπλακούν στις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων.
Η διαρροή του σχεδίου της ΚΥΑ, που όπως παραδέχεται ο ΟΦΥΠΕΚΑ ετοιμάστηκε με δική του εντολή, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή των πυρκαγιών που έχουν κάψει 1.200.000 στρέμματα, προκαλεί την κοινή γνώμη και τους πολίτες.
Για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως η διαχείριση του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρά μόνο η εντολή του νεοσύστατου ΟΦΥΠΕΚΑ για κατάρτιση ΚΥΑ που θα προβλέπει εισιτήριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως που δέχεται ο Όλυμπος και για την είσοδο ιδιωτών στον έλεγχο είσπραξης.
Κατά τα άλλα η ΚΥΑ αποτελεί απλώς τιμοκατάλογο. Καμία αναφορά στην ανταποδοτικότητα των εσόδων προς την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες, καμία αναφορά σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό.
Ο Όλυμπος αποτελεί έναν σημαντικό ιστορικό, αρχαιολογικό και μοναδικού φυσικού πλούτου τόπο και επίσης δημοφιλή ορειβατικό, περιπατητικό, φυσιολατρικό και τουριστικό διεθνή προορισμό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την αμετροεπή προχειρότητα των δήθεν αρίστων και επιτελικών κυβερνητικών της ΝΔ.
Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί της ΚΥΑ τιμοκαταλόγου να ασχοληθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου που θα καθορίζει και θα χωροθετεί τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις και τους περιορισμούς μέσα σε αυτόν.
Και να στηρίξει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που η ίδια οδήγησε στην διάλυση με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο Χατζηδάκη, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.