Σε συνάντησή της με δημοσιογράφους που καλύπτουν το τουριστικό ρεπορταζ στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia, η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρθηκε στην ταξιδιωτική κίνηση και τις εισπράξεις, επισημαίνοντας οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα υπερ αισιόδοξο μήνυμα ως προς τα οικονομικά μεγέθη της φετινής τουριστικής σεζόν, την ώρα που το πρώτο εξάμηνο ήταν καταστροφικό.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομενων, στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, στο νέο πτωχευτικό, στον ρόλο του ΕΟΤ και στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο το χαρακτηρίζει ως χαμένη ευκαιρία ειδικά για τον κλάδο του Τουρισμού.

Tα στοιχεία απο την συζήτηση.

Ταξιδιωτική κίνηση – εισπράξεις

• Οι εισπράξεις της φετινής σεζόν, είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από την πραγματικότητα.

• θα πρέπει πολύ προσεκτικά να κάνουμε την αποτίμηση της σεζόν, διερευνώντας πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

o Πως κατανεμήθηκαν οι εισπράξεις ανά προορισμό;

o Υπήρξαν προορισμοί που εμφάνισαν μεγάλο peak, ενώ άλλοι υστέρησαν με αποτέλεσμα ναι μεν στο σύνολο της χώρας να αγγίζουμε πχ το 50%, αλλά να υπάρχουν προορισμοί με αισθητά χαμηλότερες εισπράξεις;

o Πως κατανεμήθηκαν οι εισπράξεις στο σύνολο των επιχειρήσεων του τουριστικού οικοσυστήματος;

• Η κυβέρνηση προσπάθησε να καλλιεργήσει ένα υπεραισιόδοξο μήνυμα ως προς τα οικονομικά μεγέθη της φετινής τουριστικής σεζόν. Το πρώτο εξάμηνο όμως ήταν καταστροφικό.

• Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τις αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα το πρώτο Επτάμηνο του 2021 (TOUR OCC EurostatMonthlyData) η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία ειχαν ανακάμψει σε πολύ σημαντικότερο επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα. Η Τουρκία βρέθηκε μόλις στο – 13,62 %, η Ισπανία στο – 36,57% και η Πορτογαλία – 37,91% του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 ενω η Ελλάδα ήταν μόλις στο – 65%.

• Οι εκτιμήσεις για 12 δις στο τέλος του έτους είναι λόγια του αέρα, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ ήταν 6,5 δις το πρώτο οκτάμηνο.

Σχέδιο για εναλλακτικό τουρισμό

• δεν αρκούν οι προθέσεις της κ. Ζαχαράκη και κυρίως, οι χρηματοδοτήσεις που ανακοίνωσε δεν αντιστοιχούν στις απαιτούμενες ανάγκες.

• Οι προβλέψεις του ταμείου ανάκαμψης, όπως έχουμε επανειλημμένος σχολιάσει, είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για τον ελληνικό τουρισμό.

• Και ούτε οι υπόλοιπες επενδύσεις του ΤΑ (πχ μεταφορικές υποδομές) υποστηρίζουν τον τουρισμό, γιατί όλος ο σχεδιασμός του ταμείου ανάκαμψης έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να εξυπηρετεί καμία εθνική στρατηγική, πολλώ δε μάλλον χωρίς να υποστηρίζει και να υπηρετεί καμία εθνική τουριστική πολιτική.
Στήριξη επιχειρήσεων

• H κυβέρνηση έδωσε πολύ αργά, πολύ λίγα.

• Δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα που της παρείχε η 3η και η 4η αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου για την ενίσχυση με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ΚΑΙ των προβληματικών

• Εξ αρχής γνώριζαν οτι η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέχρι την εκταμίευση θα είχε καθυστερημένα αποτελέσματα και ότι το 5% του τζίρου του 2019 που αντιστοιχούσε στο ποσό της επιδότησης ήταν πολύ μικρό και το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή. Χωρίς διαβούλευση με τους φορείς του κλάδου, με μυωπικό πνεύμα αποκλεισμού των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων κινούμενοι αντίθετα με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις στο προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν που επέτρεψαν τελικά τη συμμετοχή των προ 2019 προβληματικών επιχειρήσεων στις κρατικές ενισχύσεις, έβαλαν αυστηρά κριτήρια για τις προβληματικές επιχειρήσεις ενώ ο κλάδος μαστίζεται απο κόκκινα δάνεια.

• Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις 3/9/21 και στην 1/10/21 εντάχθηκαν μόλις 187 και 817 επιχειρήσεις παίρνοντας μόλις 15 εκατ. ευρώ και 38 εκατ. ευρώ και, πολύ καθυστερημένα, στις 26/10/21 προστέθηκαν 1.544 επιχειρήσεις με 39 εκατ. ευρώ. Εν τέλει, μετα απο ανακατάταξεις και απορρίψεις αιτήσεων, εντάχθηκαν στις 26/10/21 μόλις 2.428 τουριστικές επιχειρήσεις για 72 εκατ. ευρώ ενώ είχαν προϋπολογιστεί 350 εκατ. ευρω για τη στήριξη των αυτών επιχειρήσεων. Μόνο ο ατόφιος ξενοδοχειακός κλάδος, ο κλάδος των καταλυμάτων, αριθμεί 28.528 που απασχολούν 161χιλ εργαζόμενους.

• Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αφέθηκε χωρίς χρηματοδότηση το 91,5% μόνο των επιχειρήσεων καταλυμάτων διότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις καταλυμάτων.

• σχεδίαζε να μοιράσει επιχορηγήσεις 350 εκατ στους πολλούς και εν τελει ενέκρινε μόλις 72 εκατ. ευρώ μόλις στο 8% του συνόλου των καταλυμάτων. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν καν εκταμιευτεί, έχουν απλώς εγκριθεί.

• Σχεδόν 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (36,7%) εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα (έρευνα ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ).

Νέος πτωχευτικός

• με τον νέο πτωχευτικό Κώδικα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ρευστοποιήσεις express χωρίς να έχει στον σκοπό και το πνεύμα του Νόμου, τη διάσωση και τη ρύθμιση υποχρεώσεων σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής, με τους servicers που έχουν παραλάβει τα δάνεια (πολλά εκ των οποίων κατέληξαν σε funds) να έχουν σκληρούς, πιεστικούς στόχους “γρήγορης και αποδοτικής αξιοποίησης” ,

• διαπιστώνουμε αύξηση πλειστηριασμών και διαβάζουμε διαρκώς διαφημίσεις για πλειστηριασμούς μικρών και μεγάλων καταλυμάτων

• Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι 1 στα 3 δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων ήταν “κόκκινο” προ πανδημίας και πώς στο τέλος της περιόδου επιδότησης δανείων ένα νέο μεγάλο μέρος των νέων “πανδημικών” κόκκινων δανείων θα προέρχονται από τους βαριά πληττόμενους κλάδους, είχαμε κάνει προτάσεις μη αποκλεισμού αυτών και ρύθμισης των δανείων της κρίσης του 2010 και της τελευταίας κρίσης, όπως ακριβώς όριζε το Ευρωπαϊκό Προσωρινό Πλαίσιο.

• Τέλος, οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί θεσμοί – του SSMπροεξάρχοντος- έδωσαν σήμα για ελεγκτικό «σαφάρι» στις τράπεζες για κρυμμένα κόκκινα δάνεια έχοντας στο στόχαστρο των ερευνών τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, γεγονός που τους στοχοποιεί και τους αποκλείει από νέα χρηματοδότηση.

Εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό

• οι εποχικά εργαζόμενοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού θα παραμένουν έρμαια της κυβερνητικής αναλγησίας.

• Σύμφωνα με το νόμο 4837/2021, άρθρο 71, θεσπίστηκε κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021, για τους απασχολούμενους, σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες (50) εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

• Παρά, όμως την εν λόγω μείωση εκτιμάται ότι ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ θα φτάσει στους 80.000 καθώς με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση του 2021 και την εφαρμογή πολιτικών lockdown, στάθηκε ουσιαστικά απίθανο για τους εποχικά εργαζόμενους να συμπληρώσουν ακόμα και αυτά τα 50 ένσημα εργασίας.

• Επιπλέον, η πιο πάνω διάταξη δε συμπεριέλαβε τους απασχολούμενους, σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, που θα πάρουν για φέτος, πρώτη φορά επιδότηση ανεργία, καθώς πέραν των 50 ημερών εργασίας, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει και ανά 80 ημερομίσθια κατ’ έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη. Οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εποχιακά εργαζόμενων, που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

• Επίσης είναι επιτακτικό να εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 τα οποία δεν εμφανίζονται στον ΕΦΚΑ, ώστε να αποδοθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους.

• είναι ζωτικής σημασίας η άμεση παρέμβασή για την οριστική διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων, τα οποία αναδεικνύουμε καθημερινά με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο που έχουμε και με σχετικά δημοσιεύματα. Μάλιστα, επεξεργαζόμαστε ήδη την κατάθεση σχετικής τροπολογίας για το πρόβλημα της λήψης για πρώτη φορά του επιδόματος ανεργίας.

• Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό στηρίζοντας όλα τα διαχρονικά δίκαια αιτήματα του κλάδου.

«Τουρισμός για λίγους» το «Τουρισμός για όλους»

• Η Κυβέρνηση έφερε και πάλι για ένα καθυστερημένο και ανεπαρκές πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.

• Ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο έξω από τις πραγματικές ανάγκες της τουριστικής οικονομίας.

• Δεν έπιασε ούτε τους δικούς της στόχους.

Ταμείο Ανάκαμψης (τουρισμός)

• Τα 260 εκ. που προβλέπονται για τον τουρισμό είναι στην πραγματικότητα πολύ ελάχιστα σε σχέση με την βαρύτητα του Τουρισμού στην Εθνική Οικονομία (μόλις 0,5% του συνολικού Σχεδίου),

• δεν θα καλύπτουν τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες αλλά θα χρηματοδοτήσουν αμφιβόλου ποιότητας, ωριμότητας, και αποτελεσματικότητας έργα που θα εντάξει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς καμία διαβούλευση.

• Ήταν ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτήσει έργα αναβάθμισης των πυλών εισόδου της χώρας, (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαίες εισόδους), υλοποιώντας όμως παράλληλα και έργα υποδομής που να αποσκοπούν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των προορισμών, με στόχο ένα βιώσιμο τουρισμό.

Πυρκαγιές

• Οι πληττόμενες περιοχές στην πλειονότητά τους αποτελούν τουριστικούς προορισμούς

• Απαιτούνται εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των πληγέντων τουριστικών επιχειρήσεων και μια ειδικά σχεδιασμένη καμπάνια προώθησης των πληττόμενων περιοχών.

ΕΟΤ

• θα καταφέρει να εναρμονίσει την διεθνή τουριστική προβολή της χώρας σε συντονισμό και συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους έχοντας τον κεντρικό ρόλο τωνDΜMO’s;

• Ένα βασικό ερώτημα, ποιο είναι το decision making process του ΕΟΤ; Ποιοι είναι οι στόχοι της επικοινωνιακής καμπάνιας της Ελλάδας στο εξωτερικό;

• Πόσο αποτελεσματικές είναι οι αναθέσεις προβολής σε συγκεκριμένα μέσα που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει postevaluation σε αυτού του είδους της καμπάνιας δηλ. σε δορυφορικά κανάλια

• Τι έγινε η στρατηγική για το brand του Στηβ Βρανάκη; Η απάντηση είναι « Δεν την είδαμε ποτέ» !