Ενδιαφερόμενοι στη θεωρία υπάρχουν αλλά μέχρι το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε… επένδυση φαίνεται ακόμη ότι θα χρειασθεί χρόνος.

Ο λόγος για το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας για το οποίο ένας ακόμη διαγωνισμός, ο δεύτερος το τελευταίο δίμηνο, κατέληξε, κατά τις πληροφορίες, χωρίς ενδιαφερόμενο. Την περασμένη εβδομάδα έληξε η προθεσμία υποβολής των προσφορών για το διαγωνισμό, χωρίς να εμφανιστεί επενδυτής, παρά το γεγονός ότι την πόρτα του Ταμείου έχουν χτυπήσει ενδιαφερόμενοι από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Βασική αιτία, όπως φαίνεται, αποτελεί το γεγονός ότι ο επενδυτής θα πρέπει να καταβάλλει εξ’ αρχής ενοίκιο, την ίδια στιγμή που, κατά τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον κεφάλαια τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης για τη μετατροπή του 4άστερη ή 5άστερη μονάδα.

Ως επόμενο βήμα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού είτε από το ίδιο το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, είτε από τη νέα Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ), η οποία αναλαμβάνει πλέον την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και υπάγεται απευθείας στον υπουργό Π. Καμμένο.

Το ακίνητο του La Mirage, επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3, αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, παραμένει κενό από το 2008 και τώρα η διοίκηση του Ταμείου θέλει να το παραχωρήσει για 40 χρόνια με μίνιμουμ ενοίκιο από 26 χιλ. ευρώ (πλέον χαρτοσήμου) το μήνα για το πρώτο έτος της μίσθωσης και στη συνέχεια με αναπροσαρμογή σε ποσοστό 3%. Επιπλέον, ο μισθωτής θα οφείλει, εκτός από το ενοίκιο, να καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα τουλάχιστον ίσο με το 1,7% επί του συνολικού τζίρου του από την εκμετάλλευση του ακινήτου.

Το νέο Wyndham Grand Athens

Σημειωτέον ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ξενοδοχειακό κομμάτι, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη άνοιξε τις πύλες του το νέο Wyndham Grand Athens, 5 αστέρων, στην πλατεία Καραϊσκάκη, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής: Πρόκειται για ένα μεγάλο ”στοίχημα” το οποίο πολλοί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θέλουν να πετύχει, πέραν των άμεσα ενδιαφερομένων, της Zeus International του Χ. Σιγανού, που ”τρέχει” το έργο, της ίδιας της Wyndham αλλά και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ως ιδιοκτήτριας του ακινήτου, το οποίο παρέμενε κενό τα τελευταία χρόνια, μετά το κλείσιμο της προηγούμενης μονάδας του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη το 2011 και τώρα φέρνει έσοδα στον όμιλο.

Για τον αμερικανικό κολοσσό της Wyndham, που κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας από την Αθήνα, η επιτυχία του εγχειρήματος θα σηματοδοτήσει και νέες επενδύσεις στη χώρα μας. Την επιτυχία ”θέλουν” επίσης οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και ο ίδιος ο δήμος Αθηναίων, αφού πρόκειται για μία 5άστερη μονάδα σε ένα από τα πιο ”δύσκολα” σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας.

Το νέο ξενοδοχείο επί της πλατείας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, σταθμός Μεταξουργείο) διαθέτει 276 δωμάτια, 2.500 τμ χώρους για συνέδρια και εκδηλώσεις, εστιατόριο, μπαρ, spa κι ένα roof top μπαρ-εστιατόριο 450 τμ, με πισίνα καταρράκτη και θέα 360° σε όλη την Αθήνα μέχρι και τη θάλασσα.