Σύνταξη: tourismtoday.gr

To Ντουμπάι στόχο έχει να μετατραπεί στην πιο φιλική πόλη για ποδήλατο στον κόσμο έως το 2040, ξεπερνώντας το Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη.

Για τον λόγο αυτό η URB -παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων- παρουσίασε ένα νέο γενικό σχέδιο ποδηλασίας.
Σε μια πόλη στην οποία το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι επί του παρόντος η πιο βολική μορφή μεταφοράς, μια αλλαγή παραδείγματος στην αστική κινητικότητα βρίσκεται στον σχεδιασμό.

Η μελέτη «Dubai Cycle City 2040» προβλέπει διάφορους τύπους ποδηλατικής υποδομής, η οποία περιλαμβάνει επίσης το The Loop, έναν ποδηλατικό αυτοκινητόδρομο μήκους 93 χιλιομέτρων.
Το σχέδιο είναι να αλλάξει ο τρόπος μεταφοράς στο Ντουμπάι, επιτρέποντας στους κατοίκους να ποδηλατούν ή να περπατούν για βασικές υπηρεσίες και τοποθεσίες της πόλης μέσα σε λίγα λεπτά.

Μέχρι το 2040, ο πληθυσμός του Ντουμπάι που είναι επικεντρωμένος στα αυτοκίνητα αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 8 εκατομμύρια κατοίκους.
Η αστική εξέλιξη και η εξάπλωση του Ντουμπάι έχουν κάνει τα αυτοκίνητα αναγκαιότητα για ταξίδια και επομένως αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής.

Ως εκ τούτου, η αλλαγή του τρόπου μετακίνησης προς το ποδήλατο απαιτεί κάτι περισσότερο από έναν νέο τρόπο σκέψης στην κινητικότητα, απαιτεί επιχειρηματικότητα.

Από την αποκάλυψη του The Loop στις αρχές του 2023, η URB έχει αναπτύξει περαιτέρω προτάσεις για ένα πλήρες δίκτυο ποδηλασίας στο Ντουμπάι, που αποτελείται από διάφορους τύπους ποδηλατικών υποδομών.

Επί του παρόντος, στο στάδιο της έρευνας, το έργο στοχεύει στη δημιουργία της πιο έξυπνης και πιο συνδεδεμένης υποδομής ποδηλασίας στον κόσμο.

Εκτός από τη μετατόπιση του κύριου τρόπου μεταφοράς στο περπάτημα και το ποδήλατο για την πλειονότητα των κατοίκων του Ντουμπάι, το «Dubai Cycle City 2040» στοχεύει επίσης να παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ανέσεις σε διάφορες γειτονιές, όπως αστική γεωργία, κοινωνικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.