Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε χώρες που έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος των κατοίκων έναντι της νόσου Covid-19 αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Τρανταχτά παραδείγματα είναι το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βρετανία, ενώ φθίνουσα πορεία ακολουθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διάθεση εμβολίων ήταν αργή και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ακολουθεί ανοδικούς ρυθμούς, με τη Γηραιά Ήπειρο να βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να είναι ένα από τα τελευταία μέρη που θα βγει από την υγειονομική κρίση. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Bild σε πρόσφατο άρθρο της είχε τον τίτλο «Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε!».

Στο δημοσίευμα αναφέρονται και οι τρεις βασικοί λόγοι που καθυστερούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναφέρονται ως αιτίες η υπερβολική γραφειοκρατία, οι διαπραγματεύσεις γύρω από το κόστος των εμβολίων και ο σκεπτικισμός γύρω από την πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Οι αιτίες

  • Υπερβολική γραφειοκρατία

Ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έσπευσαν να υπογράψουν συμφωνίες με τους προμηθευτές των εμβολίων, η ΕΕ προσπάθησε αρχικά να βεβαιωθεί ότι και οι 27 χώρες-μέλη της συμφωνούσαν για τον τρόπο προσέγγισης των διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη επέλεξε «να δώσει προτεραιότητα στη διαδικασία έναντι της ταχύτητας και να βάλει την αλληλεγγύη μεταξύ της των κρατών-μελών πάνω από τη δυνατότητα κάθε κυβέρνηση να κάνει τους δικούς της ελιγμούς », γράφει το Politico Europe.

Το αποτέλεσμα ήταν η πιο αργή έγκριση των εμβολίων και οι καθυστερημένες συμφωνίες για την αγορά δόσεων, αναγκάζοντας την Ευρώπη να περιμένει στην ουρά πίσω από χώρες που κινούνται πιο γρήγορα.

  • Το κόστος

Η Ευρώπη έδωσε μεγάλη έμφαση στη διαπραγμάτευση της τιμής των εμβολίων. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά για να λάβουν γρήγορα τις δόσεις των εμβολίων. Το Ισραήλ έχει πληρώσει περίπου 25 $ ανά δόση Pfizer και οι ΗΠΑ πληρώνουν περίπου 20 $ ανά δόση. Η Ε.Ε. πληρώνει από 15 έως 19 $.

Το κόστος ήταν ένας ακόμη λόγος που η Ευρώπη έπρεπε να περιμένει στη σειρά πίσω από άλλες χώρες.

  • Σκεπτικισμός για τα εμβόλια

«Η Ευρώπη βρίσκεται το επίκεντρο του σκεπτικισμού για τα εμβόλια», γράφει το Politico Europe. Αυτός ο σκεπτικισμός προηγήθηκε της νόσου Covid και τώρα οι συνέπειες γίνονται σαφείς.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, ρωτήθηκαν οι κάτοικοι 19 χωρών εάν θα έκαναν ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid που είχε αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Στην Κίνα, το 89% των ανθρώπων είπε ναι. Στις ΗΠΑ, το 75% το έκανε. Ωστόσο, τα αντίστοιχα ποσοστά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν χαμηλότερα: 68% στη Γερμανία, 65% στη Σουηδία, 59% στη Γαλλία και 56% στην Πολωνία.

Η περίπτωση της AstraZeneca

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, ο σκεπτικισμός εξηγεί το τελευταίο πρόβλημα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη σε επίπεδο εμβολιασμών. Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν αναστείλει τη χρήση ενός από τα εμβόλια, εκείνο της AstraZeneca, επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με θρομβώσεις που προκαλούνται στο αίμα.

Για την ώρα, ο ΕΜΑ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Και η Ann Taylor, επικεφαλής ιατρός της AstraZeneca, επεσήμανε ότι το ποσοστό όσων εμβολιασμένων Ευρωπαίων έπαθαν θρόμβωση είναι χαμηλότερο από το «αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό».