Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από χθες 1 Ιανουαρίου 2024 οι Κοσοβάροι απολαμβάνουν ταξίδια χωρίς βίζα για βραχυπρόθεσμες διαμονές στις χώρες της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας έντεκα ετών.

Η πρώτη πτήση χωρίς βίζα για 50 Κοσοβάρους ταξιδιώτες ήταν χθες στις 08:00 π.μ.με προορισμό τη Βιέννη, από το διεθνές αεροδρόμιο Κοσσυφοπεδίου Adem Jashari. Μια άλλη ειδική πτήση απογειώθηκε σήμερα Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ., με τους νικητές κουίζ της ΕΕ που διοργάνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο σχετικής ενημερωτικής εκστρατείας.

«Οι πολίτες μας μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε 32 χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι. Σε γιορτή, 50 τυχεροί, νικητές της καμπάνιας μας, ξεκινούν ένα ταξίδι στη Βιέννη. Καθώς εξερευνούμε τον κόσμο, ας θυμόμαστε πάντα τις ρίζες μας στο Κοσσυφοπέδιο. Συγχαρητήρια για το νέο έτος και μια εγκάρδια αναγνώριση για το επίτευγμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων».

Τον Απρίλιο του 2023, η ΕΕ ενέκρινε το ταξίδι χωρίς βίζα για τους κατόχους διαβατηρίων του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι θα τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα από φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι στη 5η θέση της λίστας με τους πέντε πιο δημοφιλής προορισμούς που επιλέγουν για τουρισμό φέτος οι Κοσοβάροι.

Το Κοσσυφοπέδιο κατατάσσεται στην 188η θέση στον VisaGuide.World Passport Index, ο οποίος κατατάσσει τα διαβατήρια συνολικά 199 κρατών ως προς την ισχύ τους. Η απελευθέρωση της βίζα θα τετραπλασίαζε την ισχύ του διαβατηρίου του Κοσσυφοπεδίου.