Tα μεσάνυκτα ξεκίνησε η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με βάση της απόφαση που έλαβαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών, μετά τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), χωρίς μάλιστα να προχωρήσουν καν σε κανονική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, η οποία, όπως έκριναν, δεν είχε κανένα νέο στοιχείο να εξετάσει το οποίο θα μπορούσε να μεταβάλλει την απόφασή τους.

Ηδη από τα ξημερώματα της Τρίτης ομάδες περιφρούρησης της απεργίας βρίσκονται στον Πειραιά μπροστά από πλοία τα οποία ωστόσο έχουν δεμένους τους καταπέλτες. Συγκεκριμένα περί τα 70 άτομα έχουν συγκεντρωθεί σε προβλήτα του Πειραιά απέναντι από τον Ηλεκτρικό ενώ μια άλλη ομάδα απεργών έχει συγκεντρωθεί σε προβλήτα πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Μ. Δευτέρας δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με την απεργία της ΠΝΟ είναι μικρογραφία του αδιεξόδου στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η πατρίδα μας μετά τις εκλογές.

Κόμματα κινούν για καθαρά πολιτικούς λόγους τα νήματα μιας απεργίας που πλήττει τους ίδιους πολίτες, τον τουρισμό, την οικονομία πολλών περιοχών της χώρας, την εικόνα της χώρας. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν τη διάλυση του τόπου και επιχαίρουν όταν βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν άλλα κόμματα και μάλιστα μεταξύ αυτών κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει τον τόπο και μάλιστα αυτοδύναμα, που αντί να πάρει μια σαφή, υπεύθυνη στάση και να αναλάβει το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, δείχνει μια αντιφατική και αμφίθυμη συμπεριφορά που ενθαρρύνει την απεργία και οδηγεί στο αδιέξοδο.

Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή: απεργίες στα μέσα μεταφοράς μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα είναι ανεπίτρεπτες. Δεν συνιστούν άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, αλλά αντικοινωνική πράξη που δεν σέβεται τον ταλαιπωρημένο έλληνα πολίτη, αυτόν που περιμένει να πάει στον τόπο καταγωγής του, που περιμένει το Πάσχα για να νιώσει πιο οικεία στην ίδια την πατρίδα του που σε κρίση τον ταλαιπωρεί και τον ίδιο τα τελευταία χρόνια.

Η δική μας λοιπόν στάση είναι να καλέσουμε για ύστατη φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους, να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι στις πλάτες της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να δώσουν δείγματα υπευθυνότητας. Να σκεφτούν με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και επιτέλους με όρους εθνικού και όχι κομματικού ή συνδικαλιστικού ή προσωπικού συμφέροντος».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη δραματική συνάντηση της Κυριακής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο και επέρριψε ευθύνες για το επαπειλούμενο αδιέξοδο σε συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται τελικά το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών λόγω «πολιτικού κόστους» και διαφωνιών που διατυπώθηκαν μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑFM το πρωί της Μ.Δευτέρας ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς ανέφερε ότι «η απεργία θα γίνει κανονικά», καθώς δεν κρίνονται ικανοποιητικές οι απαντήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση στα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος συνάντησης και με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αφού δεν χρειάζονται διευκρινίσεις για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, αλλά να παραμείνει στο προηγούμενο καθεστώς του.

Μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πίστευαν ότι στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα έδινε τη λύση, εκτιμώντας ότι οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί (9 από τα 14 σωματεία μετά τα γεγονότα της Κυριακής έδειξαν να διαφοροποιούνται) και η πλειοψηφία θα τασσόταν υπέρ της αναστολής.

Τελικά οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύσθηκαν και η ΠΝΟ, χωρίς καν συνεδρίαση, με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε ότι δεν αλλάζει στάση.

Εκκληση στους ναυτεργάτες να σταματήσουν την απεργία τους έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επικρατήσουν οι συντεχνιακές λογικές και οι εγωιστικές συμπεριφορές. Οπως είπε χαρακτηριστικά «κάθε ώρα απεργίας θα είναι και μια σφαίρα στην καρδιά της χώρας»

24ωρο δραματικών διαπραγματεύσεων

Μετά το αδιέξοδο των επαφών της Κυριακής, μεταξύ κυβέρνησης και ΠΝΟ, οι δυο πλευρές πετούσαν επί ώρες το μπαλάκι η μια στην άλλη για το ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αναστολή της κινητοποίησης, καθώς ορισμένα ναυτεργατικά σωματεία έδειχναν διάθεση να υποχωρήσουν στις πιέσεις.

Από τη μια πλευρά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας μιλώντας στο ΑΠΕ επέμενε ότι πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου, περίμεναν κατά την σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ να «εκφραστούν» οι εκπρόσωποι των εννέα ενώσεων, που εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί και στην ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν ναυτικούς – μέλη του ΠΑΜΕ ότι διέκοψαν με τη βία τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία επρόκειτο να γίνει μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Στην ανακοίνωση των εννέα σωματείων – ανάμεσα στα οποία είναι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν – επισημαίνεται ότι «…συμμεριζόμενοι το κοινωνικό αίσθημα του σύνολου των συνανθρώπων μας, απεφασίστηκε η εκτελεστική επιτροπή να συνεδριάσει για να επανασυζητήσει και να επαναεκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρόλη την απόσταση που μας χωρίζει από τη ρεαλιστική λύση των αιτημάτων».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ εισέβαλαν στον χώρο της συνεδρίασης, ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα τη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση των εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση».

Τα εννέα σωματεία σημειώνουν ακόμα ότι: «Διακατεχόμενοι από υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τα μέλη που εκπροσωπούμε, θεωρούμε απαράδεκτη την εισβολή μελών μιας παρατάξεως στον χώρο όπου ελάμβανε μέρος η συνεδρίαση, για να μας επιβάλουν ”δημοκρατικά” τις θέσεις τους και τον τρόπο της συζητήσεως».

Τα ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής επισήμαιναν ότι η υπουργός «αντί να απαντήσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, επιτέθηκε ενάντια στους εκπροσώπους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, προσπαθώντας να υπονομεύσει τον δίκαιο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Η προσπάθειά της θα πέσει στο κενό με την καθολική συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία και την αλληλεγγύη που εκφράζεται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

Διονύσης Βυθούλκας

Πηγή: Το Βήμα