Η Airbus μόλις κυκλοφόρησε το νεότερο αεροσκάφος της στον ουρανό, αλλά από την εμφάνιση του, θα μπορούσε να ανήκει στη θάλασσα.
Το Beluga XL της Airbus, που το επίσημο του όνομα είναι το A330-700L είναι το πρώτο από τα έξι αεροσκάφη του είδους.
Το νέο αεροσκάφος μεταφοράς παρέχει στην Airbus 30% αύξηση της μεταφορικής ικανότητας για να υποστηρίξει την ανοδική πορεία των προγραμμάτων εμπορικών αεροσκαφών της εταιρείας.

Και ενώ έχει πολλές τεχνικές προδιαγραφές που το καθιστούν αποδοτικό για την εταιρεία, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι η ασυνήθιστη ομοιότητα με την αξιολάτρευτη φάλαινα Beluga -με τα μάτια και το χαμόγελο της- που οι υπάλληλοι της Airbus επέλεξαν.
Το αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη πτήση λειτουργίας του στις 9 Ιανουαρίου, αφού πιστοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 μετά από 700 ώρες πτήσης δοκιμών και 200 ​​δοκιμές πτήσης.
Πριν τεθεί σε λειτουργία, το αεροπλάνο πέρασε πάνω από 200 δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από 700 ώρες πτήσεων.
Είναι το πρώτο από τα έξι BelugaXLs που θα πετά παράλληλα με τα μικρότερα BelugaSTs για τη μεταφορά των αεροσκαφών μεταξύ 11 προορισμών στην Ευρώπη. Το υπόλοιπα πέντε αεροσκάφη θα προστεθεί στον στόλο μέχρι το 2023.
Με πλάτος 63 μ. και με άνοιγμα φτερών 60,3 μ., το BelugaXL έχει τη μεγαλύτερη διατομή φορτίου απ’ όλα τα υπάρχοντα αεροσκάφη φορτίου παγκοσμίως.
Μπορεί να μεταφέρει δύο πτερύγια A350 XWB, σε σύγκριση με το ένα που μεταφέρει το BelugaST και έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 51 τόνων με εύρος 4000 χλμ. (2200nm), ενώ ο χώρος φόρτωσης διαθέτει ημιαυτόματο σύστημα διαχείρισης φορτίου και σύστημα κλιματισμού για πιο “ευαίσθητα” φορτία.

Το αεροσκάφος βασίζεται στο A330-200, το οποίο επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων εξαρτημάτων και εξοπλισμού και τροφοδοτείται από κινητήρες Rolls Royce Trent 700.
Λειτουργεί με τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από δύο πιλότους και έναν φορτωτή.
Η απόφαση για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου και καλύτερου Beluga ελήφθη τον Νοέμβριο του 2014, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις μεταφοράς και η μείωση των εκπομπών μετά το 2019.