Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ενιαία ηλεκτρονική βίζα (e-visa) θα λειτουργήσει στη Ρωσία από τις 15 Ιουλίου. Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα απλοποιήσει την είσοδο στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Maxim Reshetnikov.

Αρκετά σημαντικό είναι ότι οι ηλεκτρονικές βίζες θα ανοίξουν την πρόσβαση όχι μόνο σε ομάδες αλλά και σε μεμονωμένα ταξίδια.

Το 2020, η Ρωσία ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους πολίτες 52 χωρών να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική βίζα για να εισέλθουν στη χώρα. Θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά η κυβέρνηση ανέβαλε την εφαρμογή της, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η ηλεκτρονική βίζα ισχύει για 60 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης και επιτρέπει μόνο μία μόνο είσοδο σε επαγγελματίες ταξιδιώτες και αναψυχής, σε Ρωσία.
Η περίοδος παραμονής στη Ρωσία εντός της περιόδου ισχύος της θεώρησης είναι έως 16 ημέρες από την ημερομηνία εισόδου.

Πώς γίνεται η αίτηση για e-visa

Οι ταξιδιώτες δεν χρειάζονται προσκλήσεις, αποδείξεις κρατήσεων ξενοδοχείων ή άλλα έγγραφα για να αποκτήσουν e-visa για τη Ρωσία.

Για να υποβάλουν αίτηση για απλή ηλεκτρονική βίζα, οι ταξιδιώτες πρέπει να μεταβούν στον ειδικό ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή στην εφαρμογή για κινητά (την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα evisa.kdmid.ru).

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως και 40 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία εισόδου στη Ρωσία, αλλά το αργότερο 4 ημέρες πριν.

Το τέλος διεκπεραίωσης είναι 40 δολάρια και για παιδιά κάτω των 6 ετών είναι δωρεάν. Ο χρόνος επεξεργασίας διαρκεί έως και 4 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης για την έκδοση ενιαίας ηλεκτρονικής θεώρησης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να την εκτυπώσουν ή να την αποθηκεύσουν στην κινητή τους συσκευή.
Θα χρειαστεί να την επιδείξουν στην εταιρεία μεταφορών κατά την επιβίβαση και στον συνοριακό υπάλληλο κατά τη διέλευση από τον έλεγχο διαβατηρίων στο σημείο διέλευσης των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.