Ο διεθνής πάροχος ταξιδιών και φιλοξενίας Sonders & Beach συνεργάστηκε με τη RINA για να ξεκινήσει επίσημα το πρώτο πρόγραμμα πιστοποίησης LGBTQ+ στον κόσμο για τον εντοπισμό και την πιστοποίηση ξενοδοχείων, προορισμών και παρόχων ταξιδιωτικών υπηρεσιών που εγγυώνται ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον σε όλα τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Το ιστορικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης QueerVadis θα απονείμει διαπιστεύσεις σε οντότητες που πληρούν αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα και πρωτόκολλα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες LGBTQ+ θα βιώσουν ένα σεβαστό και πλήρως φιλόξενο περιβάλλον. Ο ταξιδιώτης θα έχει την ελευθερία να είναι ο εαυτός του χωρίς φόβο παρενόχλησης ή κρίσης.

Μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης

Το Πρόγραμμα Πιστοποίησης QueerVadis διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Τουρισμού LGBTQ+ (AITGL). Η αναγνωρισμένη διαδικασία πιστοποίησης τρίτου μέρους της RINA θα παρέχει ανεξάρτητη εγγύηση συμμόρφωσης, υποστηρίζοντας τις πολιτικές της QueerVadis σε όλες τις πτυχές των έργων, των λειτουργιών, των logistics και της νομοθεσίας.

Για να κερδίσουν την πιστοποίηση, οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης 60 σημείων που περιλαμβάνει την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού και της διοίκησης, την τήρηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας και τη δέσμευση να εγγυηθούν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτησης στην κοινότητα LGBTQ+ .

Η RINA θα πραγματοποιήσει τους αρχικούς ελέγχους πιστοποίησης και θα παρέχει συνεχή επανεξέταση, στη συνέχεια, με στόχο τη διατήρηση του καθεστώτος μιας εταιρείας «LGBTQ + Υποδοχή».

«Τα ταξίδια LGBTQ+ είναι ένα ισχυρό και σημαντικό μέρος της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Είναι επίσης ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα, που περιλαμβάνει περισσότερο από το 10 τοις εκατό όλων των ταξιδιωτών», δήλωσε ο Alessio Virgili, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Sonders & Beach. «Το Πρόγραμμα Πιστοποίησης QueerVadis θα εγγυηθεί στους ταξιδιώτες LGBTQ+ ένα ασφαλές, χωρίς αποκλεισμούς και φιλόξενο περιβάλλον».

«Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Sonders & Beach για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου όπου οι ταξιδιώτες LGBTQ+ θα μπορούν να αισθάνονται σεβασμό και εκτίμηση για τη δική τους ταυτότητα, ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύουν», δήλωσε ο Nicola Battuello, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος – RINA. «Το Πρόγραμμα Πιστοποίησης QueerVadis είναι σύμφωνο με τις αξίες PNRR για την προώθηση του χωρίς αποκλεισμούς και αειφόρου τουρισμού. Η αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας του στον κλάδο είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, δύο εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία που είναι όλο και πιο προσεκτική για την ευημερία όλων».

Η συνεργασία της Sonders & Beach με τη RINA εισήχθη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου European States General of LGBTQ+ Tourism που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο και διοργανώθηκε από την AITGL, τον ιταλικό φορέα LGBTQ+ Τουρισμού. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί περιλάμβαναν τους UNWTO, ETOA, IGLTA, ENIT, Confindustria Federturismo, Fiavet, τον Δήμαρχο του Μιλάνου και τουριστικούς φορείς οκτώ ευρωπαϊκών χωρών.

Τα τρέχοντα μέλη με πιστοποίηση QueerVadis περιλαμβάνουν το UNA Hotels Group, τα Leonardo Hotels, το Italian Tourism Agency (ENIT), το Best Western, τον Δήμο του Μιλάνου και τον Δήμο Crema, μεταξύ άλλων. Η Leonardo Hotels Central Europe, με έδρα το Βερολίνο, είναι υπεύθυνη για ένα χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων σε χώρες που περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Ιταλία. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 84 ξενοδοχεία σε 37 περιοχές με περισσότερα από 14.500 δωμάτια.

Ο Όμιλος Fattal Hotel του Leonardo Hotel, με έδρα την Ιταλία, ήταν από τους πρώτους που ολοκλήρωσαν την πιστοποίηση. Ανυπομονούσε να γίνει «QueerVadis Approved» με την προσέγγιση της 38ης Ετήσιας Παγκόσμιας Συνέλευσης IGLTA, το κορυφαίο σημείο σύγκλισης για τους επαγγελματίες του τουρισμού LGBTQ+, τον Οκτώβριο του 2022. Με το συνέδριο να πραγματοποιείται στο Μιλάνο, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς της Ιταλίας για LGBTQ+ ταξίδια, ο όμιλος ξενοδοχείων αναγνώρισε τη σημασία της διασφάλισης των περιεκτικών πολιτικών του στους επισκέπτες.

«Θέλουμε κάθε επισκέπτης να γνωρίζει ότι, στα καταλύματά μας, μπορεί να αισθάνεται εντελώς ελεύθερος να είναι ο εαυτός του», δήλωσε ο Rafi Carmon, Γενικός Διευθυντής χώρας, Ιταλία. «Η πιστοποίηση QueerVadis είναι απόδειξη της δέσμευσής μας να παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, υποστήριξης και ανώτερης ποιότητας υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς στον ταξιδιώτη LGBTQ+».