Ένα τριήμερο δοκιμαστικών πτήσεων για την πιστοποίηση του μοντέλου 737 MAX ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, οι πιλότοι και τα μέλη του πληρώματος της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) και η Boeing, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Μετά από μια ενημέρωση αρκετών ωρών, το πλήρωμα θα επιβιβαστεί σε ένα 737 MAX 7 σε χώρο της Boeing κοντά στο Σιάτλ.

Το πλήρωμα θα κάνει απότομες στροφές και ακραίους ελιγμούς σε μια διαδρομή κυρίως πάνω από την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Το σχέδιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσγειώσεις στο ανατολικό αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον στη λίμνη Moses και μια διαδρομή πάνω από τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, προσαρμόζοντας το σχέδιο πτήσης και το χρονοδιάγραμμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες.

Οι πιλότοι θα ενεργοποιήσουν σκόπιμα το λογισμικό MCAS που υπέστη βλάβη και στις δύο συντριβές αεροσκαφών Boeing 737 MAX. Οι δοκιμές αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι τα νέα μέτρα προστασίας που προστέθηκαν από την Boeing στο σύστημα MCAS είναι αρκετά “ανθεκτικά” ώστε να αποτρέψουν ό,τι προκάλεσε τις δύο συντριβές στο παρελθόν.

Η προετοιμασία της Boeing περιελάμβανε εκατοντάδες ώρες μέσα σε έναν προσομοιωτή πτήσης 737 MAX στο Ρέντον της Ουάσιγκτον και εκατοντάδες ώρες στον αέρα με το ίδιο δοκιμαστικό αεροπλάνο 737 MAX 7 χωρίς αξιωματούχους της FAA.

Μετά τις πτήσεις, αξιωματούχοι της FAA στην Ουάσιγκτον και την περιοχή του Σιάτλ θα αναλύσουν τα δεδομένα για να αξιολογήσουν την αξιοπλοΐα του αεροσκάφους.

Εάν όλα πάνε καλά, η FAA θα πρέπει τότε να εγκρίνει νέες διαδικασίες εκπαίδευσης πιλότων, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα εγκρίνει την απογείωση των αεροσκαφών μέχρι τον Σεπτέμβριο.