Μπορεί το ζήτημα των ΞΕΝΙΑ να μην είναι στην κορυφή της ατζέντας της τουριστικής πολιτικής ή μάλλον ποτέ δεν ήταν όπως θα έλεγε ο τουριστικός ιστοριοδίφης, ωστόσο εύλογα διερωτάται τι μέλλει γεννέσθαι με αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, που έδωσαν το δικό τους στίγμα στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, μετά τον β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο.
 
Πόσο θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η παραχώρηση των Ξενία στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει και ο νυν υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αυτή την χρονική συγκυρία; Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες, παραχωρούνται τα «Ξενία» Σπάρτης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Άρτας.
 
Σ’ αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «Ξενία» της Σάμου, καθώς ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και γι΄ αυτό απαιτείται υπουργική απόφαση. Μετά το σχετικό αίτημα του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δεσμεύτηκε, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να έχει υπογράψει την απόφαση παραχώρησης του «Ξενία» Σάμου, κατά κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα, στο Δήμο Σάμου και να την έχει αποστείλει για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και δε χρήζει τεχνικών αναλύσεων. ΜΑΥΡΟ και στο βάθος μπουλοντόζα… Με τους νέους Καλικρατικούς δήμους πλέον τα κονδύλια δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές υποδομές, όπως τουλάχιστον μας το περιγράφουν τουριστικοί επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα. “Θα είμαι ευχαριστημένος εάν θα έχουμε το καλοκαίρι πεζοδρόμια ασφαλή για τους πεζούς”, δηλώνει στο tourismtoday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν θα κληθούν οι δήμοι να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των ΞΕΝΙΑ…χωρίς περεταίρω σχόλια και αναλύσεις.
 
Μήπως όμως με τον τρόπο αυτό κρύβεται το αρμόδιο υπουργείο κλείνει το μάτι στην μπουλντόζα; Δε θέλω να σκεφτώ ότι πίσω από την κουρτίνα κρύβεται κάτι τέτοιο, ωστόσο ποιο υπουργείο μετά την παραχώρηση του σε δημοτικό άρχοντα θα μπορεί να σταθεί ανάχωμα σε περίπτωση που αυτός θελήσει να κατεδαφίσει ένα ΞΕΝΙΑ στο όνομα της ανάπλασης; Μια επίσκεψη πχ στο ΞΕΝΙΑ του Ρεθύμνου θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για σκέψεις που αφορούν το μέλλον του.

Τα Ξενία (Xenia Hotels) ήταν ένα πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του ΕΟΤ από το 1950 έως το 1974 και η κατασκευή τους είχε σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού και την κατασκευή από παραδειγματικές μονάδες. Διευθυντές του προγράμματος ήταν πρώτα ο αρχιτέκτων Χαράλαμπος Σφαέλλος και αργότερα ο αρχιτέκτων Άρης Κωνσταντινίδης. Τα κτίρια του προγράμματος είναι σήμερα δείγματα μιας πρωτοπόρας μεταπολεμικής Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της χώρας.

Κώστας Χαλκιαδάκης