Δυναμική διείσδυση στο χώρο του τουρισμού επιχειρεί ο όμιλος Dimera του Ιβάν Σαββίδη. Ειδική ομάδα που συντονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimera Αρτουρ Νταβιντιάν έχει ήδη ακτινογραφήσει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής, μετά το πέρας ίδρυσης και λειτουργίας του νέου καναλιού -μέσω της τηλεοπτικής άδειας που κέρδισε ο ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης- τα πρότερα σχέδια επέκτασης στο χώρο του τουρισμού θα λάβουν Σάρκα και Οστά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο όμιλος Dimera φέρεται να έχει προχωρήσει με το Ταμείο Νομικών τις σχετικές επαφές για την πολυετή εκμίσθωση του ξενοδοχείου Esperia που παραμένει κλειστό εδώ και πολλά έτη, εγκαταλείποντας εδώ και καιρό τα σχέδια για το Athens Ledra που θεωρεί ακριβό.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι επί θύραις βρίσκεται η εξαγορά ξενοδοχείου στη Γεωργιούπολη Χανίων πλησίον των μονάδων της οικογένειας Βανταράκη. Παράλληλα στα Δωδεκάνησα ο Όμιλος αναζητά ξενοδοχεία στη Ρόδο και στη Κω. Στο νησί του Ιπποκράτη ναυάγησαν τα αρχικά σχέδια για την απόκτηση του Club Med, ενώ η Dimera εξετάζει την αγορά 2 μονάδων ταυτόχρονα.

Το στίγμα των προθέσεων της Dimera αναπτύχθηκε πρόσφατα στην 1η Σύνοδο Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, όπου ο κ. Ντιαβιντιάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο συνολικό ποσό των επενδύσεων που θα κάνει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ κ. Σαββίδης , ενώ στάθηκε και στα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. “Χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε ότι εταιρείες που αποκτήσαμε και επενδύσαμε σε αυτές λειτουργούν με κερδοφορία και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Οι νέες επενδύσεις θα φτάσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία 3.5 χρόνια περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ, έχουν ήδη «πέσει» από την εταιρία στην περιοχή, αποδίδοντας υψηλούς φόρους στα δημόσια ταμεία την παρελθούσα τριετία. Αποκτήσαμε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, με ζημίες 40 εκατ. ευρώ και πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που αυτή είχε κερδοφορία».

Κοινός τόπος είναι ότι ο Όμιλος Σαββίδη διείδε από νωρίς υψηλές προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό. Προς τούτο άλλωστε είναι και η πλειοδοσία της εταιρείας στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.  Eκεί αναμένει το σχετικό master plan ανάπτυξης για το Παλιούρι. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη υπήρξαν επαφές και με τον όμιλο Ανδρεάδη της ΣΑΝΗ και της Ikkos Resorts για πιθανή συνεργασία στο project, για το οποίο προς ώρας τηρείται σιγή ασυρμάτου. Η αξιοποίηση της ιδιόκτητης έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής που αποκτήθηκε για 99 έτη φαίνεται ότι  σκοντάφτει στον σκόπελο της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, λέγεται από κύκλους της αγοράς ότι τώρα το έργο είναι πιο ώριμο και τους προσεχείς μήνες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις με την τελεσφόρηση του προαναφερθέντος master plan που εμπεριέχει μεταξύ άλλων την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων και συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών.

Υπογραμμίζεται ότι ο Όμιλος Dimera από την αρχή είχε επιλέξει στρατηγικά να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού και το MAKEDONIA PALACE όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πυρήνας αυτής της προσπάθειας αφού αποτελεί μιας μορφής trophy asset. Παράλληλα ο κ. Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα για τα projects που αφορούν επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις υποδομών. Άλλωστε μια πρώτη γεύση από το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη της Dimera για επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές διεφάνη πρόσφατα όταν έγινε γνωστό ότι κατήλθε μαζί με τη Deutche Invest Equity Partners για τον ΟΛΘ. Μάλιστα, ήδη γίνονται επαφές για να επιλεγεί ο τρίτος εταίρος που θα είναι και ο port operator του σχήματος.

Ο κ. Σαββίδης, όπως έχει ήδη φανεί αλλά και έχει λεχθεί, ενδιαφέρεται για επενδύσεις όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στο real estate. Το ενδιαφέρον του στο ξενοδοχειακό κλάδο δεν περιορίζεται στο Makedonia Palace, το οποίο ανακαινίζει ριζικά με μία επένδυση ύψους 12,4 εκατ. ευρώ.

Το δεδομένο αυτή την περίοδο είναι ότι έχει μελετηθεί η αξιοποίηση της βίλας Ζαρντινίδη για την οποία και θα περιμένουμε ανακοινώσεις καθώς σε αυτή θα δημιουργηθεί πιθανότατα χώρος εκδηλώσεων. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του «κόκκινου σπιτιού» στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο των ιστορικών αστικών ακινήτων του Ομίλου Σαββίδη έχει συμπεριληφθεί και το εμβληματικό αρχοντικό Καπαντζή, γνωστό και ως «κτήριο του ΝΑΤΟ» ή «κτήριο του Ερυθρού Σταυρού». Για την απόκτηση του εν λόγω κτηρίου επενδύθηκαν περίπου 5 εκατ. ευρώ, χωρίς πάντως ακόμη να έχει αποφασιστεί η μελλοντική του χρήση.

Makedonia Palace

Η νέα δυναμικότητα του ξενοδοχείου μετά την ανακαίνιση θα περιλαμβάνει 276 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των σουιτών.

Τα στάδια υλοποίησης του έργου είναι τα εξής :

  1. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης concept για τον προσδιορισμό του ύφους και των γενικότερων στόχων της ανακαίνισης.
  2. Ανασκόπηση μελέτης concept από την διοίκηση του Ξενοδοχείου και σχολιασμός-παρατηρήσεις.
  3. Επανυποβολή και οριστικοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης concept, με βάση τα παραπάνω σχόλια.
  4. Εκπόνηση επόμενου σταδίου αρχιτεκτονικής μελέτης και υπόλοιπων μελετών (εξοπλισμού, ΗΜ, στατικά, φωτισμού, ακουστικής χώρων, κλπ.)
  5. Εξασφάλιση σχετικών εγκρίσεων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων
  6. Προετοιμασία σχεδίων και τευχών δημοπράτησης του έργου και διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου της Κατασκευής.
  7. Εκκίνηση υλοποίησης έργου από την ανάδοχο κατασκευάστρια Εταιρεία.
  8. Ολοκλήρωση κατασκευής και παράδοση σε λειτουργία, με βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα

Το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό για την αποπεράτωση των εργασιών του από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Απρίλιο, όπου θα ξεκινήσει πλέον κανονικά η λειτουργία του. Tέλος έως το τέλος του 2016 το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά.