Περίπου οι μισοί γάμοι στις ΗΠΑ καταλήγουν σε διαζύγιο. Ενας 33χρονος ολλανδός επιχειρηματίας λοιπόν είδε σε αυτήν τη στατιστική επισήμανση μια μοναδική ευκαιρία για μπίζνες.

Ο Τζιμ Χάλφενς έχει αποφασίσει να ανοίξει Ξενοδοχεία Διαζυγίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ηδη διαπραγματεύεται με ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Η ιδέα έχει ως εξής: κάνεις check-in την Παρασκευή παντρεμένος και την Κυριακή, με τη βοήθεια δικηγόρων και διαπραγματευτών, βγαίνεις χωρισμένος.

Εχεις όλα τα χαρτιά στα χέρια σου και το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καταθέσεις σε έναν δικαστή. Ο Χάλφενς έχει ήδη εφαρμόσει την ιδέα του στην Ολλανδία. Δεν πρόκειται για μόνο ένα ξενοδοχείο, συνεργάζεται με έξι διαφορετικά, μιας και οι εταιρείες που τα λειτουργούν δίσταζαν να χαρακτηριστεί ένα ξενοδοχείο ως αποκλειστικά και μόνο «Ξενοδοχείο Διαζυγίων». Από τα 17 ζευγάρια που «απήλαυσαν» ώς τώρα τις υπηρεσίες τους, μόνο ένα έκανε check-out παντρεμένο. Ολοι οι άλλοι έφυγαν ελεύθεροι κι ωραίοι.

Οι τιμές στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο κυμαίνονται από 3.500 μέχρι 10.000 δολάρια το Σαββατοκύριακο. Εξαρτάται, βέβαια, από το πόσο σύνθετο είναι το κάθε διαζύγιο. Ποια είναι δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού και πώς θα μοιραστούν, αν τίθεται ζήτημα επιμέλειας παιδιών κ.λπ. Στις ΗΠΑ τα διαζύγια κοστίζουν από 5.000 μέχρι 20.000 δολάρια. Υπάρχουν δε περιπτώσεις (αν π.χ. το ζευγάρι έχει δική του επιχείρηση και παράλληλα υπάρχει και διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών) όπου η κάθε πλευρά μπορεί να κληθεί να δώσει μέχρι και 100.000 δολάρια έκαστη στους δικηγόρους. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η αμερικανική βιομηχανία των διαζυγίων, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τους δικηγόρους, είναι επικερδής. Σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται από 50 μέχρι 175 δισ. δολάρια ετησίως. Λογικό, μιας και το 2009, που είναι η πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία, κατέθεσαν αίτηση διαζυγίου 1,2 εκατ. άνθρωποι.
Τα ζευγάρια μένουν σε ξεχωριστά δωμάτια και υπάρχει μια σουίτα όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις. Το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο μιας και δεν μιλάμε για κανονικούς πελάτες. Δεν θα ήταν κομψό να λένε σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται στο ξενοδοχείο για να χωρίσει «καλώς ήλθατε, ευχόμαστε η διαμονή σας να είναι ευχάριστη». Επιπλέον, δεν γίνονται δεκτοί όλοι οι πελάτες. Συνήθως απορρίπτονται ζευγάρια με πολύ άσχημη σχέση.

Ο Χάλφενς συζητά και με ξενοδοχεία στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Οπως λέει, η ιδέα τού ήρθε όταν χώρισε ένας φίλος του και ταλαιπωρήθηκε πολύ.

Καρολίνα Παπακώστα

Πηγή: tanea.gr