της Εύας Οικονομάκη

Ως το πιο θετικό από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων χαρακτήρισε την επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, έως 100%, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του κλάδου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, μιλώντας στο Tourism Today. «Η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου για δύο ακόμη μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τα ξενοδοχεία και να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους επιχειρηματίες προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές τους, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταλυμάτων δεν θα ανοίξει προς το παρόν εξαιτίας της απουσίας κρατήσεων. Είναι σωτήριο το μέτρο αυτό τόσο για τους ξενοδόχους όσο και για τους εργαζομένους», επισημαίνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος συνεχίζονται οι ακυρώσεις σε αρκετά καταλύματα.

Μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία του για τη διεξαγωγή μόνο δειγματοληπτικών ελέγχων και τονίζει ότι θα ήταν πιο ασφαλές ενδεχομένως εάν υπήρχε έστω ένας τρόπος θερμομέτρησης όλων των τουριστών στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ο Ανδρέας Μανδρίνος υπογράμμισε ότι η διαφορά για τον τζίρο των ξενοδοχείων θα επέλθει με τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 6%. «Ευελπιστούμε ότι αυτό το αίτημά μας, αν όχι τώρα, θα εισακουστεί το 2021 έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν», λέει χαρακτηριστικά.

Ανάσα για τους επιχειρηματίες

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών σηματοδότησαν οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου και αντιδήμαρχο του νησιού, Βαγγέλη Κατσαρά, να λέει στο Tourism Today: «Έχει αρχίσει και υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον από τους Έλληνες ταξιδιώτες. Κάνουν διερευνητικές επαφές, μας ρωτούν πότε θα ανοίξουμε και ποιες προδιαγραφές ασφαλείας ισχύουν στις επιχειρήσεις μας».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου, επισημαίνοντας ότι «τώρα μπορούμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό για το καλοκαίρι, ωστόσο περιμένουμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να προετοιμαστούμε, καθώς ενδεχομένως να πρέπει να προμηθευτούμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να πληρούμε τις νέες προδιαγραφές».

«Το 2020 ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές, είχαμε σωρεία κρατήσεων και τώρα ζούμε τον εφιάλτη. Το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά», συμπληρώνει ο Βαγγέλης Κατσαράς, ο οποίος σχολιάζοντας τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, υπογραμμίζει τη σημασία αποκλιμάκωσης του φόρου στη διαμονή στο 6%. «Από τη στιγμή που η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή δεν έγινε τώρα, θα πρέπει να γίνει το 2021 έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική», τονίζει. Μάλιστα, λέει ότι η έκπτωση στην προκαταβολή φόρου είναι μια ανάσα για τον κλάδο, χαρακτηρίζει θετικά για τις επιχειρήσεις τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν και τονίζει ότι τα voucher 18μηνης διάρκειας που θεσμοθετήθηκαν δίνουν μια σημαντική παράταση χρόνου στους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σημαντική η κατάργηση του φόρου διαμονής

Για την άμεση ανάγκη αποκλιμάκωσης του ΦΠΑ στη διαμονή κάνει λόγο και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Αντιγόνη Μαϊστράλη, επισημαίνοντας ότι η αποκλιμάκωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση δεν συμβάλλει στη στήριξη του τουρισμού. «Η προσέγγιση της κατάστασης είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο, χρειάζεται άμεση εξειδίκευση των μέτρων έτσι ώστε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό μας αφορούν. Σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κλάδου μας, πάντως, είναι η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και η κατάργηση του φόρου διαμονής», λέει χαρακτηριστικά.

«Ούτε το αίτημά μας για τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα στα μέτρα που έχουν ληφθεί», προσθέτει, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη στήριξη που έχουν ανάγκη τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τα οποία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.