Μια από τις πολύ καλές χρονιές σε επίπεδο αφίξεων είναι η φετινή για το Ρέθυμνο, που στα μέσα Σεπτεμβρίου συνεχίζει να έχει υψηλές πληρότητες που ξεπερνούν το 90%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας <<Η Πατρίς>>,το Ρέθυμνο φιλοξενεί τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ τον πρώτο λόγο έχουν οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι ταξιδεύουν στα Χανιά με τα αεροπλάνα της Ryanair και πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς επισκέπτεται το Ρέθυμνο ή διανυκτερεύει σε καταλύματα της πόλης.

Ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, είπε στην “Π”: “Η κίνηση είναι στα περυσινά επίπεδα και τώρα τα καταλύματα είναι σχεδόν γεμάτα, αφού οι πληρότητες ξεπερνούν το 90%. Ωστόσο, αν και υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που καταγράφουν αύξηση διανυκτερεύσεων σε σχέση με πέρυσι, έχουν μικρότερο τζίρο γιατί στην έναρξη της σεζόν, λόγω της ανασφάλειας και των capital controls, μείωσαν τις τιμές τους”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, στην περιοχή αυτή την εποχή κάνουν διακοπές τουρίστες από διάφορες χώρες, ενώ όλα τα καταλύματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, έως το τέλος του άλλου μήνα θα κλείσουν σχεδόν όλα αφού μπαίνει αυλαία στην τουριστική σεζόν. Θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, ότι πολύ ικανοποιητική είναι η κίνηση και στην αγορά του Ρεθύμνου, αφού οι ξένοι επισκέπτες κάνουν καταναλώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κ.λπ.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΙΤΕΠ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που αφορούν στην αναψυχή καταγράφουν αύξηση στην Ελλάδα μέσα στην κρίση ενώ το 2010 η αναψυχή αντιστοιχούσε στο 77,6% επί των συνολικών εισπράξεων, το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 84,3%.