Το  (ACI) World έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με τις πρακτικές στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας που εφαρμόζονται από αερολιμένες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανταποκρινόμενοι στις πρωτοφανείς διαταραχές και αναταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

Ως απάντηση στην ταχεία μείωση της κυκλοφορίας λόγω των ευρέων ταξιδιωτικών περιορισμών και των επιπτώσεων της διάδοσης του COVID-19 , τα αεροδρόμια εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία όλων των ενδιαφερομένων αεροδρομίων, μειώνοντας το  προσωπικό. Εφαρμόζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και αυξάνουν τη χρήση εργαλείων συνεργασίας στο διαδίκτυο και εξ αποστάσεως εργασίας για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της επιχείρησης.

Αυτές οι νέες πρακτικές εργασίας δεν είναι χωρίς προκλήσεις και κινδύνους και αυτό το συμβουλευτικό δελτίο – Συστάσεις για τις αερολιμενικές τεχνολογίες κατά τη διάρκεια του COVID-19 – παρέχει συστάσεις για να βοηθήσουν τα αεροδρόμια σε αυτή τη μετάβαση.

“Τα αεροδρόμια αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις συνήθεις επιχειρηματικές και επιχειρησιακές τους διαδικασίες και αυτό το ενημερωτικό δελτίο παρέχει στα αεροδρόμια μια σειρά από σημαντικές βασικές ενέργειες για την αντιμετώπιση προβλημάτων πληροφορικής κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI, Άνγκελα Γκίτενς .

“Μια βασική πτυχή για τα αεροδρόμια, ειδικά με μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που προσεγγίζουν τα συστήματα πληροφορικής εξ αποστάσεως, είναι η εφαρμογή της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο για τη συνέχιση της επιχείρησης.

“Είναι επιτακτική ανάγκη τα αεροδρόμια να διαθέτουν σύγχρονες πολιτικές και διαδικασίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα πρέπει να διατίθενται και να εφαρμόζονται όχι μόνο στο προσωπικό πληροφορικής και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αλλά και στο εργατικό δυναμικό εν γένει”.

Παράλληλα με τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το δελτίο παρέχει καθοδήγηση για τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας συνεργασίας, η οποία θα εξασφαλίζει αποτελεσματική και ασφαλή υποδομή πληροφορικής για απομακρυσμένη πρόσβαση και θα καθιερώνει μια κοινή προσέγγιση ανταλλαγής πληροφοριών. Καλύπτει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων για αυτόνομες επιχειρήσεις.

Οι αερολιμένες λαμβάνουν σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα και ενώ το ενημερωτικό δελτίο περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα τερματισμού λειτουργίας, εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα αεροδρόμια θα πρέπει να σχεδιάσουν να τα επαναφέρουν και να αποκαταστήσουν στη συνέχεια την πλήρη δυναμικότητά τους.

“Οι αερολιμένες επικεντρώνονται επί του παρόντος στη διασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων, αλλά ελπίζουμε σύντομα να εξετάσουμε πώς να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων στην προετοιμασία για ανάκαμψη και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη”, ανέφερε η Angela Gittens.