Πανηγυρική λήξη ύστερα από ένα ενδεκαήμερο ταξίδι, γεμάτο με οινικές και γαστρονομικές απολαύσεις για την 6η συνεχόμενη χρονιά στα “Οινοξένεια-Τοπία και γεύσεις της Αιγιαλείας”.
Η εκδήλωση λήξης που έγινε στον χώρο του Πολιτιστικού Μεγάρου «Αλέκος Μέγαρης», έδωσε τον πανηγυρικό τόνο υπό το φως της πανσελήνου, με την εξαιρετική παράσταση «ΑριστοφΟινιάδα» και συμμετοχή δεκάδων μελών από φορείς της πόλης καθώς και της Λιζέτας Καλημέρη στο τραγούδι.
Φέτος τα Οινοξένεια τίμησαν την «Κυρά των αμπελιών», την περίφημη Κορινθιακή μαύρη σταφίδα «Βοστίτσα» (Vostizza), η οποία είναι ο «μαύρος χρυσός» της περιοχής, προσφέροντας επιβίωση, πλούτo και πολιτισμό από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα.
Ο θεσμός ξεκίνησε από τις παλιές σταφιδαποθήκες στην παραλία του Αιγίου και την πανέμορφη ανάπλαση, όπου ο επισκέπτης πήρε μια γεύση από το παρελθόν της Αιγιάλειας και την πολιτιστική κληρονομιά της σταφίδας. Μέσα από μια διαδρομή που ένωνε το παλιό με το νέο λιμάνι, απόλαυσε την έκθεση φωτογραφίας από στιγμές του παρελθόντος, δοκίμασε τους εκλεκτούς οίνους των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια και διασκέδασε με μια εντυπωσιακή συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Πρωταγωνιστές τα οινοποιεία Αμπελώνες Ρίρα, Εδανός Οινοποιητική, Cavino, Οινοποιείο Κανακάρη, Οινοποιείο Καρανικόλα, Οινοποιείο Κροκιδά και Οινοποιείο Τετράμυθος, όπου μαζί με το δίκτυο εστιατορίων και ξενώνων υποδέχτηκαν το πλήθος επισκεπτών που συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά στο θεσμό.
Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των Οινοξενείων έφερε νέα δρώμενα. Τα «γευστικά ταιριάσματα» ήρθαν σαν μια σειρά εκδηλώσεων που έφερε πιο κοντά την τοπική γαστρονομία με τους εκλεκτούς οίνους της περιοχής. Στις πέντε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εστιατόρια του δικτύου σε συνεργασία με τα οινοποιεία, ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τα κρασιά και να τα ταιριάξει με συνταγές από τοπικά προϊόντα που είχαν προετοιμαστεί ειδικά για την περίσταση.
Στο ίδιο πλαίσιο και τολμώντας να φέρουν κοντά όλες τις ηλικίες ανθρώπων, οργανώθηκε το πρώτο beach party Oinoxeneia στην υπέροχη παραλία της Πούντας.
Μια σειρά από σημαντικούς ανθρώπους βρέθηκαν φέτος στα Οινοξένεια. Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, κάτοχος δύο βραβείων Οσκαρ, με καταγωγή από το Αίγιο και πρεσβευτής των οίνων της Αιγιάλειας από το 2016, ήταν παρών στην εκδήλωση «Γευστικά ταιριάσματα» στην παραλία του Ελαιώνα, δηλώνοντας την υποστήριξή του στον θεσμό. Η καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου μαγείρεψε μπροστά στο κοινό, στην εκδήλωση στο Long beach στον Λόγγο Αιγιαλείας, συνταγές με βάση τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τιμήθηκε με την ανακήρυξή της ως «Πρέσβειρας του πολιτισμού της μαύρης κορινθιακής σταφίδας Βοστίτσα», από την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Παπαχριστοπούλου. ο Σίμος Γεωργόπουλος, οινογράφος και κριτικός οίνου και γεύσης, παρουσίασε τα εκλεκτά κρασιά των συνεργαζόμενων οινοποιείων και τα συνέδεσε με την τοπική γαστρονομία.
Στα ιδιαίτερα φιλόξενα οινοποιεία του δικτύου πραγματοποιήθηκαν υπέροχες εκδηλώσεις, όπως στο μοναδικής ομορφιάς οινοποιείο Τετράμυθος στο Ανω Διακοπτό καθώς και στο Οινοποιείο Κροκιδάς στην Ακράτα.
Τα Οινοξένεια έχοντας φέτος κερδίσει το Σήμα του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, δίκαια χαρακτηρίζονται ως είναι ένας από τους κορυφαίους και καινοτόμους θεσμούς της χώρας για τον οινικό και γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό.