daa0902Ύστερα από μία περίοδο πολυάριθμων αποχωρήσεων ξένων αερομεταφορέων από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» -τάση συνακόλουθη της επαπειλούμενης κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2010-2012- η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. To 2013, η Αθήνα συνδέθηκε απευθείας με τακτικά δρομολόγια με 101 προορισμούς (68 διεθνείς) σε 41 χώρες, που εξυπηρετήθηκαν από 55 αερομεταφορείς, μέγεθος που αναμένεται να είναι αυξημένο κατά τη φετινή χρονιά. Και αυτό καθώς μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν επανεντάξει στο δίκτυο των δρομολογίων τους την Αθήνα, η οποία επανέρχεται σιγά-σιγά ως τουριστικός προορισμός.

Σε αριθμούς, η αντιστροφή αυτή της τάσης «μεταφράζεται», για το φετινό καλοκαίρι, σε 160 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις και στη δραστηριοποίηση 16 περισσότερων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (+33%), σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Προορισμός Αθήνα
Ήδη τον Ιούνιο δύο μεγαθήρια των αερομεταφορών δίνουν το «παρών» στο αεροδρόμιο των Σπατών. Ο λόγος για την Singapore Airlines, τον εθνικό αερομεταφορέα της Σιγκαπούρης, που «έκοψε κορδέλα» στις εννέα του μήνα και θα πραγματοποιεί, μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη – Πέμπτη) απευθείας πτήσεις προς την Ασία.

Στις «εξωτικές» αεροπορικές συγκαταλέγεται η Gulf Air που εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα δρομολόγια από και προς το Μπαχρέιν με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα. Όπως και η Emirates για την οποία το δρομολόγιο Αθήνα-Ντουμπάι αποτελεί το πιο κερδοφόρο της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο που διπλασιάζει τις καθημερινές πτήσεις της στο συγκεκριμένο δρομολόγιο από τον Αύγουστο μέχρι την 25η Οκτωβρίου.

Την πρώτη Τετάρτη του Ιουλίου η Etihad Airways ξεκινάει τρεις νέες πτήσεις και ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εβδομαδιαίων συνδέσεων Αθήνας – Αμπου Ντάμπι αυξάνεται σε 10, με την εταιρεία να εκτελεί, ήδη, τέσσερις πτήσεις κοινού κωδικού με την Aegean Airlines.

Επίσης, το πτητικό πρόγραμμα της British Airways περιλαμβάνει τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις, με την εταιρεία να έχει εγκαινιάσει αρχές Μαΐου απευθείας πτήσεις μεταξύ του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο και των νησιών Μυκόνου και Σαντορίνης. Συνολικά, η βρετανικών συμφερόντων αεροπορική υλοποιεί συνολικά 30 εβδομαδιαία δρομολόγια σε τέσσερις ελληνικές πόλεις.

Στην λίστα των νέων «αφίξεων» της φετινής τουριστικής περιόδου περιλαμβάνονται:

– η Brussels Airlines, που εκτελεί δρομολόγια από Αθήνα προς την βελγική πρωτεύουσα (και το αντίθετο)
-η Ryanair που υλοποιεί πτήσεις προς έξι προορισμούς (Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδος, Μιλάνο/Μπέργκαμο, Πάφος, Λονδίνο/Στάνστεντ)
-η Vueling με δυο καθημερινές πτήσεις από/προς τη Ρώμη
-η Transavia και η Transavia France που «πετούν» από/προς Αϊντχόβεν και προς Νάντ, Παρίσι και Λυών
-η Arkia με πτήσεις από/προς Τελ Αβίβ
-η SAS με πτήσεις προς Γκέτεμποργκ
-η Mahan Air με πτήσεις προς την Τεχεράνη και
-η Croatia Airlines με πτήσεις προς το Σπλιτ.

Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακοί παίκτες έχουν αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων τους. Έτσι, η Aegean, που εμπλουτίζει συνεχώς το δίκτυό της με νέους προορισμούς, έχει ξεκινήσει, μεταξύ άλλων, πτήσεις σε έξι νέους προορισμούς (Αμβούργο, Νυρεμβέργη, Ανόβερο, Μπέρμιγχαμ, Νάντ & Κατάνια) καθώς και σε 8 υφιστάμενους προορισμούς για το αεροδρόμιο των Σπατών ( Άμπου Ντάμπι, Ζυρίχη, Βυρηττός, Κοπεγχάγη, Μασσαλία, Στοκχόλμη, Αμμάν και Σμύρνη).

Τέλος, η easyJet θα «πετάει» το φετινό καλοκαίρι και προς το Αμβούργο (από Αθήνα), έχοντας εντάξει συνολικά έξι νέες πτήσεις προορισμούς (Βασιλεία, Αμβούργο, Εδιμβούργο, Γλασκόβη, Νάπολη και Ρώμη) από και προς νησιά και τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας (Μύκονος, Καλαμάτα κτλ).

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή:www.capital.gr