Μια ομάδα που εκπροσωπεί διεθνείς αεροπορικές εταιρείες προέτρεψε να τερματιστεί η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «περιττή».

Το Συμβούλιο Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών της Αυστραλίας (BARA), το οποίο εκπροσωπεί 34 αεροπορικές εταιρείες που αποτελούν το 90% των διεθνών πτήσεων της Αυστραλίας, προέτρεψε την κυβέρνηση να «αξιολογήσει την ανάγκη» για καραντίνα σε ξενοδοχεία για τις αφίξεις μη εμβολιασμένων με ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με τη BARA, με λιγότερους από 100 μη εμβολιασμένους επισκέπτες κάθε μέρα, η καραντίνα στο σπίτι είναι μια πιο κατάλληλη και αποτελεσματική χρήση των πόρων.

«Εάν η καραντίνα στα ξενοδοχεία αντικατασταθεί με εναλλακτικά μέτρα, όπως μια περίοδος αυτο-απομόνωσης στο σπίτι και απαιτούμενες δοκιμές, θα απελευθέρωνε την υγεία και άλλους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την υποστήριξη του τρέχοντος κύματος μολύνσεων στις κοινότητες».

Η BARA ανέφερε μια πρόσφατα ολοκληρωμένη Εθνική Επιθεώρηση για την καραντίνα των ξενοδοχείων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η καραντίνα σε ξενοδοχεία είναι δύσκολη ειδικά για τα ευάλωτα άτομα».

«Είναι ένας ακριβός πόρος και απαιτεί ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την υποστήριξη του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πρόνοιας και ασφάλειας για τον μετριασμό του κινδύνου και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων περίθαλψης».

Ο οργανισμός επικαλέστηκε επίσης την Αυστραλιανή Κύρια Επιτροπή Προστασίας Υγείας (AHPPC), η οποία δήλωσε πρόσφατα: «Ενώ οι διεθνείς ταξιδιώτες έχουν πλέον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, αυτό μπορεί να αλλάξει όταν το Omicron εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινότητα».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της BARA, Barry Abrams, η ξενοδοχειακή καραντίνα είναι μια «άσκηση που απαιτεί πόρους για όλους τους εμπλεκόμενους», η οποία υιοθετήθηκε όταν η Αυστραλία αντιμετώπισε ελάχιστη έως καθόλου κοινοτική μετάδοση του COVID-19.

«Με πάνω από 400.000 ενεργά κρούσματα COVID-19 τώρα στην κοινότητα, τα πλεονεκτήματα της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών για αυτήν τη μικρή ομάδα επιβατών – που έχουν ήδη αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την αναχώρηση για την Αυστραλία – δεν φαίνεται να ταιριάζει », είπε ο Abrams.