Η Jet2, η Ryanair και η Tui έχουν σημειώσει τη χειρότερη βαθμολογία από τις 11 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προσβασιμότητα του ιστότοπού τους.

Η British Airways κατατάχθηκε ως ο κορυφαίος αερομεταφορέας στην Έκθεση Ψηφιακής Προσβασιμότητας Airline, που ανατέθηκε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και αναλήφθηκε από την Hassell Inclusion, έναν οργανισμό ψηφιακής ένταξης και προσβασιμότητας.

Οι ιστότοποι των αερομεταφορέων ταξινομήθηκαν σύμφωνα με την τεχνική προσβασιμότητα καθώς και την ευκολία χρήσης τους για την πραγματοποίηση κρατήσεων.

Οι ιστότοποι έλαβαν βαθμολογία για τη συμμόρφωσή τους με τις Οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου Ιστού και, στη συνέχεια, μια ομάδα εστίασης καταναλωτών με ανάγκες προσβασιμότητας παρείχε πληροφορίες.

Η BA σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία για την τεχνική προσβασιμότητα και σημείωσε 7/10 στη βαθμολογία Digital Consumer Journey.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα Jet2, Ryanair και Tui έλαβαν βαθμολογίες τεχνικής προσβασιμότητας 1/10 και βαθμολογία Digital Consumer Journey μόλις 2/10.

Η CAA είπε ότι η έκθεση υπογράμμισε πώς υπάρχει «συνολικό περιθώριο βελτίωσης σε γενικές γραμμές, με την έλλειψη συνεπούς, συνεχούς έρευνας καταναλωτών από τις αεροπορικές εταιρείες».

Ωστόσο, διαπίστωσε επίσης ότι η προσβασιμότητα στον ιστότοπο έδινε ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις αεροπορικές εταιρείες.

Ένας εκπρόσωπος της Jet2 δήλωσε: “Σύμφωνα με την κορυφαία στον κλάδο προσέγγισή μας στην εξυπηρέτηση πελατών, αξιολογούμε, δοκιμάζουμε και σχεδιάζουμε συνεχώς τους ιστότοπούς μας για να τους βελτιώνουμε για κάθε πελάτη και τα πρότυπα προσβασιμότητας αποτελούν κρίσιμο μέρος αυτού.

Όλα τα σχόλια είναι πολύ σημαντικά για εμάς και είμαστε ευγνώμονες για τα σχόλια που έδωσε αυτός ο έλεγχος.

Παρόλο που ο έλεγχος αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία σχετικά με την προσβασιμότητα στον ιστότοπό μας, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και έχουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων. Εν τω μεταξύ, καθιστούμε πολύ σαφές στη δήλωση προσβασιμότητας ότι οποιοσδήποτε πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας δωρεάν μέσω του κέντρου επικοινωνίας που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μέσω του WhatsApp”.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε ως μέρος της έρευνας της ρυθμιστικής αρχής για το προτεινόμενο Πλαίσιο Προσβασιμότητας Αεροπορικών Εταιρειών, το οποίο θα ταξινομεί τις αεροπορικές εταιρείες βάσει ολόκληρου του ταξιδιού των πελατών για άτομα με ανάγκες προσβασιμότητας, από την κράτηση έως την επιβίβαση, την ενσωματωμένη υποστήριξη και τη μετέπειτα φροντίδα.

Η υπουργός Αεροπορίας Βαρόνη Vere του Norbiton πρόσθεσε: «Για πολλούς, αυτό το αίσθημα διακοπών ξεκινά κατά τον προγραμματισμό και την κράτηση των πτήσεων τους, επομένως είναι σωστό οι επιβάτες να μπορούν να πλοηγούνται στους ιστότοπους με σιγουριά και ευκολία.

«Σήμερα είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι οι επιβάτες αξίζουν προσβάσιμες πτήσεις και η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί για να την προσφέρει».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περίπου το 20% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανάγκες προσβασιμότητας, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες.