Στα Χανιά η παρουσίαση της δεύτερης φάσης από την Κλουτσινιώτη- οι αντιρρήσεις του υπουργειου και η θέση της Περιφέρειας

Περιορισμό της δόμησης, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αναβάθμιση του ρολου των πόλεων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη και καθοριστική φάση του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης την οποία αναμένουν με αγωνία τα στελέχη της Περιφέρειας και οι φορείς της Κρήτης καθώς η μελετήτρια κ.Κλουτσινιώτη θα παρουσιάσει σήμερα (Τετάρτη) την πλήρη πρόταση της.

 

Ήδη μια πρώτη παρουσίαση των βασικών ιδεών έχει γίνει στην Αθήνα όπου όμως παρουσιαστηκαν όλα τα χωροταξικά της χώρας στο ΥΠΕΚΑ κι εκεί η Ο. Κλουτσινιώτη, εκπρόσωπος της πολυμελούς ομάδας και αναφέρθηκε στην αφετηρία της Β φάσης γεγονός που φέρνει την Κρήτη σε καλύτερη κατάσταση από άλλα χωροταξικά περιφερειών της χώρας.

Η βασική παρουσίαση πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) , Ακτή Τομπάζη 31, στα Χανιά κι έχουν προσκληθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα στελέχη των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ενημερωθούν από τη μελετητική ομάδα και τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις βασικές κατευθύνσεις του χωροταξικού πλαισίου. Θα ακολουθήσει διάλογος, και καταγραφή απόψεων από τους ενδιαφερόμενους.

Η αναθεώρηση και εξειδίκευση του σχεδίου πέρασε στο επόμενο στάδιο, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κοινοποίησε στην Περιφέρεια Κρήτης το εγκεκριμένο πόρισμα της έκθεσης αξιολόγησης για το Στάδιο Α2 του ΠΠΧΣΑΑ και έδωσε σχετική εντολή στους μελετητές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκπόνησης του πρώτου σταδίου της Β’ Φάσης, με κύριους στόχους: να αναθεωρηθούν οι κατευθύνσεις του, όπου βάσει της αξιολόγησης κριθεί αναγκαίο, να δοθεί έμφαση στη νέα διοικητική γεωγραφία και στα πεδία των νεώτερων πολιτικών (κλιματική αλλαγή, τοπίο, ΑΠΕ, οικονομική συγκυρία, βιοποικιλότητα, εδαφική συνοχή, θαλάσσια χωροταξία, κ.ά.).

Στην Κρήτη οι μεγάλες αλλαγές αφορούν κυρίως τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τη δόμηση που είναι καθοριστικό σημείο για την μελλοντική ανάπτυξη.

Στα συμπεράσματα,θυμίζουμε, της έκθεσης αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα αναθεώρησης – εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αναφέρεται ότι η ανάγκη αναθεώρησης και περαιτέρω εξειδίκευσης αρκετών παραμέτρων του ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης, προκύπτει λόγω των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε κρίσιμους για την Κρήτη τομείς, όπως οι ΑΠΕ και οι σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές αναπτύξεις, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο και παράγοντες που σχετίζονται με την διεθνή οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι επισημαίνεται πως από την αξιολόγηση δεν διαπιστώθηκε ανάγκη ριζικών ανατροπών στις στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες, ούτε και στο Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης του εν ισχύ της Κρήτης, ενώ οι μελετητές είναι σύμφωνοι με την πλειοψηφία των προτάσεων-παρατηρήσεων της Περιφέρειας.

Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι εξής:

– Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
– Ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.
– Προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.

– Εγρήγορση για απορρόφηση εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, διότι για την επόμενη περίοδο έως το 2020 θα επαναξιολογηθεί από την ΕΕ η δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας και επομένως και της Κρήτης, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συνθηκών.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης «Χωροταξίας και Περιβάλλοντος», Νίκος Καλογερής, έχει επισημάνει ότι το ΥΠΕΚΑ και οι μελετητές έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς, εν όψει της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρότυπο χωρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας θα πρέπει να υποστηρίζει και να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όσον αφορά στους καίριους τομείς:

• Της παραγωγής γεωργοπεριβαλλοντικών προϊόντων ποιότητας και της ενίσχυσης της μεταποιητικής δραστηριότητας σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

• Της παραγωγής «μεταποιητικών» προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (βιοτεχνολογία–πληροφορική), με τη στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων της Κρήτης

• Της υπέρβασης του ισχύοντος μαζικού προτύπου ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας, προς ένα μοντέλο ποιοτικού Τουρισμού, με τη συνεργασία του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας.

• Της δημιουργίας αναπτυξιακού περιβάλλοντος ελεγχόμενης προώθησης των ΑΠΕ και των τεχνολογιών που αναπτύσσονται γύρω από αυτές, ώστε η Κρήτη να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης επιδεικτικών πιλοτικών και παραγωγικών εφαρμογών και μεταφοράς τεχνογνωσίας στις γύρω περιοχές.

• Του εμπλουτισμού με λειτουργίες εμβέλειας, για την αναβάθμιση του ρόλου των Πόλεων της Κρήτης και την εξειδίκευση του διαπεριφερειακού και ενδοπεριφερειακού ρόλου τους, με παράλληλη δημιουργία ή και ενίσχυση υφισταμένων δικτύων συνεργασίας με πόλεις των γειτονικών χωρών.

• Της ενίσχυσης των μικρότερων αστικών κέντρων, που οργανώνουν τις νέες περιφερειακές ενότητες, με τη δημιουργία δικτύων και με αναβάθμιση του ρόλου τους και βελτίωση των υποδομών τους

• Της ανάληψης χωρικών δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του ενιαίου φυσικού και πολιτιστικού χώρου από τις οποίες θα καταδεικνύεται η άρρηκτη σχέση της φυσικής και πολιτισμικής προσωπικότητας του καθέκαστα χώρου, καθώς και το διαχρονικό ιστορικό βάθος του

• Της τόνωσης της λειτουργίας των ορεινών και ημιορεινών χώρων και την ανάσχεση της μετακίνησης του πληθυσμού προς τις παράκτιες ζώνες

• Της περιβαλλοντικής και ποιοτικής αναβάθμισης του χωρικού συστήματος του υπεραναπτυγμένου τουριστικά βόρειου άξονα, καθώς και με πρόβλεψη ισχυρών κινήτρων ποιοτικής αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και πρόβλεψη δυνατοτήτων επέκτασής τους.

• Της ενίσχυσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών παροχής υπηρεσιών στην ενότητα της νότιας ακτής.

• Του προσεκτικού σχεδιασμού των δυτικών και ανατολικών παράκτιων περιοχών του νησιού που καλύπτονται σχεδόν στο σύνολό τους από περιοχές του δικτύου «Φύση 2000» και αρχαιολογικούς χώρους με κύρια κατεύθυνση την προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς και την εξυγίανση της υπάρχουσας κατάστασης.

• Της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους.

• Της περαιτέρω ανάπτυξης του συστήματος μεταφορών της Κρήτης με σαφή χαρακτηριστικά και με κατεύθυνση την επέκταση των εμπορευατικών μεταφορών, αλλά και του διεθνούς τουρισμού, διότι το δίκτυο αποκτά διεθνή σημασία μόνον όταν συν-λειτουργεί το σύνολο των μεταφορικών ροών (οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές).

cretalive