Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φαίνεται να είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από το διαδικτυακό που πραγματοποίησε η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων ΗΠΑ (USTOA),  με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Επιτροπής (ETC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού (ETOA). 

Ο Eduardo Santander, Διευθύνων Σύμβουλος της ETC και ο Tom Jenkins, Διευθύνων Σύμβουλος της ETOA, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για την κατάσταση των ευρωπαϊκών ταξιδιών, για τα πάντα.

Από τις νέες πτήσεις προς τις ΗΠΑ και τον ρόλο των Αμερικανών ταξιδιωτών στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης έως τον αντίκτυπο από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Και οι δύο ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ήταν θετικοί και αισιόδοξοι για την μεγάλη επιστροφή των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη, την οποία ο Eduardo Santander αποκάλεσε «πραγματική, απτή αισιοδοξία».

+600% οι αφίξεις σε Ευρώπη από ΗΠΑ το καλοκαίρι

Κατά την ενημέρωση αναφέρθηκε μια πρόσφατη μελέτη της Allianz Partners,  που προβλέπει ότι η Ευρώπη θα δει 600% αύξηση ή έξι φορές πάνω τον αριθμό των διεθνών αφίξεων από την Αμερική αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2021.

Όπως υπογραμμίστηκε τα εγχώρια ή τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον τεράστιο αριθμό των Αμερικανών ταξιδιωτών που κάποτε καλωσόριζε η Ευρώπη πριν από την πανδημία.

«Σχεδόν δεν υπάρχει εισερχόμενος τουρισμός στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, είπε ο Tom Jenkins.

Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και μεγάλος αριθμός εγχώριων ταξιδιών -και ξέρω ότι αυτό έχει επαναληφθεί στις ΗΠΑ- τα ταξίδια εσωτερικού και πολλά από τα εγχώρια ταξίδια στην Ευρώπη δεν αντικατέστησαν τα εισερχόμενα μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, στα οποία έχει συνηθίσει ο κλάδος».

«Οι μακρινές αποστάσεις και ειδικότερα η αγορά των ΗΠΑ, είναι τόσο κρίσιμες για τόσους πολλούς προορισμούς. Και δεν υπάρχει αντικατάσταση προς το παρόν», συμφώνησε ο Eduardo Santander.

Νέα δρομολόγια αεροπλάνων οδηγούν σε νέες αγορές

Οι βορειοαμερικανοί ταξιδιώτες προς την Ευρώπη αλλάζουν επίσης με νέα δρομολόγια προς την Ευρώπη από τη Μεσοδυτική και τη Νότια, συνδέοντας πόλεις που δεν είναι συμβατικοί κόμβοι.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ETOA «πολλές αεροπορικές εταιρείες που ταξίδευαν στα ανατολικά τώρα αλλάζουν στα δυτικά», επισημαίνοντας ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη που έχουν σταματήσει να πετούν προς τη Ρωσία αλλάζουν τώρα δρομολόγιο για να παραλάβουν ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική.

«Θα μπορούσε να είναι μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για το USTOA να εξερευνήσει νέους προορισμούς, ανάπτυξη νέων προϊόντων», τόνισε.

Με αυτά τα νέα δρομολόγια ενδέχεται να αλλάξει η νοοτροπία και τα δημογραφικά στοιχεία των ταξιδιωτών, καθώς οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει τώρα να λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουν τόσο την Ευρώπη ή πώς να ταξιδέψουν εκεί.

«Για εμάς, τόνισε ο επικεφαλής της ETC αυτό είναι σαν μια επέκταση σε μια εντελώς νέα αγορά.
Πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα για όλους, επειδή επίσης τα δημογραφικά στοιχεία στην Αμερική αλλάζουν δραματικά και πρέπει να διαφοροποιηθούμε».

Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα ευρωπαϊκά ταξίδια

Ένα άλλο βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ταξιδιώτες και όχι οι πραγματικές απειλές.

Ενώ τα κράτη της Βαλτικής και γύρω από την Ουκρανία αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την έλλειψη τουρισμού λόγω του φόβου της στενής γειτνίασης με την κρίση οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης ότι τώρα ήταν η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθούν αυτά τα μέρη, όχι μόνο επειδή είναι ασφαλές, αλλά επειδή χρειάζονται και υποστήριξη.

«Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι το μόνο πράγμα που χρειάζονται τώρα οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας είναι οι επισκέπτες, είπε ο Tom Jenkins.

Αυτή είναι πιθανώς μια εξαιρετική στιγμή για να πάτε στην Πολωνία, ακόμη και στη Μολδαβία. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους επισκέπτες να πάνε εκεί».

Ο Eduardo Santander σημείωσε επίσης ότι αυτές οι χώρες, οι οποίες κάποτε υποδέχονταν μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, πρέπει τώρα να επικεντρωθούν σε νέες τουριστικές αγορές όπως οι Βορειοαμερικανοί, κάτι που θα απαιτήσει νέες εκστρατείες μάρκετινγκ και διαφήμισης.

«Από τη δική μας σκοπιά -και αυτός είναι ο ρόλος της ETC- προσπαθούμε επίσης να υποστηρίξουμε αυτούς τους προορισμούς που χρειάζονται βοήθεια τώρα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι είδους βοήθεια χρειάζονται; Χρειάζονται βοήθεια στην επικοινωνία, προκειμένου οι Αμερικανοί ταξιδιώτες να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Πράγα και η Πολωνία.»

Τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ευρώπη παραμένουν αβέβαια

Γκρίζα φαίνεται να παραμένει η κατάσταση στα επαγγελματικά ταξίδια στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των εσόδων για ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο.
Χωρίς αυτά, η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε πιο αργή πορεία ανάκαμψης.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα επίσης την τεράστια απώλεια του επαγγελματία ταξιδιώτη και δεν ξέρουμε πότε θα αναζωπυρωθούν τα υπερατλαντικά επαγγελματικά ταξίδια», είπε ο επικεφαλής της ETC.

Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για προορισμούς και ξενοδοχεία που εξυπηρετούσαν σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες ταξιδιώτες πριν από την πανδημία.

Αν και δεν είναι σαφές εάν τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ευρώπη θα επιστρέψουν ή όχι στα επίπεδα που απολάμβαναν κάποτε πριν από την πανδημία, υπάρχει περιθώριο προσαρμογής στα τμήματα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που κάποτε βασίζονταν σε αυτό.