Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC) της Ευρώπης προβλέπεται ότι θα χειριστούν έως και 33.000 πτήσεις την ημέρα τις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Ωστόσο οι καλοκαιρινές πτήσεις σε Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διακοπές. Το προσωπικό σε ένα από τα ATC, απειλεί με απεργία.

Για ένα από τα συνδικάτα του Eurocontrol, η Συνδικαλιστική Ένωση Βρυξελλών (USB), ανακοίνωσε μια περίοδο έξι μηνών «κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν εργατικές κινητοποιήσεις».

Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι απεργίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με μόλις πέντε ημέρες προειδοποίησης στη διάρκεια της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου.

Σύμφωνα με το Eurocontrol και άλλους εμπειρογνώμονες του κλάδου η αναστάτωση θα είναι ελάχιστη.
Αλλά τα προβλήματα με το ATC διαμορφώνονται πλέον ως η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι.

Ο ρόλος του Eurocontrol

Ο Eurocontrol συντονίζει την ATC σε όλη την Ευρώπη. Βοηθά τα αεροσκάφη να ταξιδεύουν εύκολα από τον εναέριο χώρο μιας χώρας σε μια άλλη.

Το προσωπικό που απειλεί με απεργία εδρεύει στο Κέντρο Επιχειρήσεων Διευθυντή Δικτύου (NMOC) του οργανισμού, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 10 εκατομμύρια πτήσεις κάθε χρόνο.

Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση, τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των λειτουργιών εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ήπειρο, ελέγχοντας 96.000 μηνύματα από αεροπορικές εταιρείες και πιλότους κάθε μέρα.

Πριν από την πανδημία, το NMOC διαχειριζόταν περισσότερες από 37.000 πτήσεις την ημέρα.

Αυτό το καλοκαίρι, ο αριθμός αυτός πρόκειται να επιστρέψει σε περίπου 33.000, καθώς η ζήτηση για πτήσεις αρχίζει να πλησιάζει αυτό που ήταν πριν από τον COVID-19.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις λόγω απεργίας σε ATC

Ο κορυφαίος φορέας του κλάδου Αεροπορικές Εταιρείες της Ευρώπης (A4E) υπογραμμίζει πώς καθώς οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, «ο πιθανός αντίκτυπος απομένει να καθοριστεί.
Η A4E εκτιμά ότι οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Eurocontrol δεν θα επηρεαστούν, είπε ένας εκπρόσωπος.

Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος του στους επιβάτες θα μπορούσε να είναι περιορισμένος, σε αντίθεση με το κύμα εθνικών απεργιών που επηρέασε τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, καταστρέφοντας τα ταξίδια για εκατομμύρια επιβάτες».

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, ωστόσο, μετά την προειδοποίηση του Eurocontrol ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι «προκλητικό» για την αεροπορική βιομηχανία στην Ευρώπη.
Είπε ότι η πίεση στον εναέριο χώρο από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό πτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθυσμό στους ουρανούς.

Άλλες απεργίες ATC προσθέτουν ήδη περαιτέρω πίεση. Τον περασμένο μήνα, η Ryanair ακύρωσε περισσότερες από 900 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη, 1% του συνολικού αριθμού της.
Η αεροπορική εταιρεία κατηγόρησε τις 60 ημέρες απεργιών μέχρι στιγμής φέτος από τους ελεγκτές στη Γαλλία για την πρόκληση της αναστάτωσης.