Σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι Αυστραλοί είναι απρόθυμοι να κάνουν ταξιδιωτικά σχέδια καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα διεθνή της σύνορα τον Νοέμβριο.

Με τα σύνορα που πρόκειται να ανοίξουν την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα «Choice», μόνο το 23% των Αυστραλών είναι σίγουροι ότι θα οργανώσουν ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες.

Η έλλειψη δικαιωμάτων επιστροφής χρημάτων ταξιδιού σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην απροθυμία των Αυστραλών να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα.

Λόγω ανησυχιών για τον COVID-19, κλεισίματος συνόρων ή lockdown, σχεδόν ένας στους δύο Αυστραλούς αναγκάστηκε να ακυρώσει τα ταξιδιωτικά του σχέδια από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την Choice.

Ωστόσο, λιγότεροι από ένας στους πέντε στους περισσότερους από 4000 καταναλωτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Choice φέτος ανέφεραν ότι έλαβαν πλήρη επιστροφή χρημάτων μετά την ακύρωση των διακοπών τους.

Η Alison Elliott, ειδικός στα δικαιώματα των καταναλωτών, δήλωσε ότι από το 2020, η έλλειψη προστασίας βάσει της αυστραλιανής νομοθεσίας για τους καταναλωτές έχει αφήσει τους ταξιδιώτες σε «χάος ακύρωσης» και τους κόστισε «χιλιάδες».

«Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία… χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν μήνες για να επιστραφούν τα χρήματά τους, έχουν κολλήσει με ταξιδιωτικές πιστώσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή έχουν τσιμπηθεί από απροσδόκητες προμήθειες ή χρεώσεις», είπε.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα και σαφέστερα δικαιώματα για να οργανώσουμε ταξίδια με εμπιστοσύνη, ειδικά καθώς ανοίγουν τα διεθνή σύνορα».