Οι τουριστικές αφίξεις στην Τουρκία από τις χώρες του Κόλπου έχουν ανακτήσει τη δυναμική τους ύστερα από μια σύντομη πτώση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου.

Ειδικότερα, οι ξένοι τουρίστες στην Τουρκία το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν πάνω από 26,7% σε ετήσια βάση στα 6,2 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αιχμή του δόρατος ήταν οι αφίξεις από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Αξιωματούχοι του κλάδου αναφέρουν ότι οι αφίξεις από τις χώρες του Κόλπου που σημείωσαν κατά μέσο όρο 20% τον Απρίλιο ανέκαμψαν και αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω ρυθμό από τον Ιούνιο.

Μια ισχυρή δυναμική θα ξεκινήσει στη χώρα από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, με τα σχολεία να κάνουν διάλειμμα, δήλωσε η Muberra Eresin, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Ξενοδόχων (TÜROB).

Σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες που έφτασαν από τον Κόλπο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής το 2022 αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 6 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Έρχονται στην Κωνσταντινούπολη και πηγαίνουν επίσης σε επαρχίες όπως η Γιάλοβα, η Προύσα και η Τραπεζούντα.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 32,3% σε ετήσια βάση στα 8,69 δισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον Ιανουάριο-Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat).

Η κυβέρνηση είπε ότι οι ξένες αφίξεις αναμένεται να φτάσουν τα 60 εκατομμύρια το 2023 πριν φτάσουν τα 90 εκατομμύρια το 2028.

Οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 80,33% σε ετήσια βάση σε 44,6 εκατομμύρια το 2022, λίγο πιο μακριά από το ανώτατο όριο των 45,1 εκατομμυρίων το 2019. Ο αριθμός συγκρίνεται με τα 24,71 εκατομμύρια αφίξεις το 2021 και 12,73 εκατομμύρια το 2020.