Τα τουρκικά έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 3,4 δις δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας μείωση 17,1% σε ετήσια βάση, εν μέσω της συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των ξένων επισκεπτών, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TUIK).

Σύμφωνα με την TUIK, ενώ περίπου 71,8% αυτών των εσόδων, εξαιρουμένων των δαπανών περιαγωγής GSM και υπηρεσιών μαρίνας, αποκτήθηκε από ξένους επισκέπτες, ενώ το υπόλοιπο 28,2% προέρχεται από Τούρκους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των ξένων αφίξεων στην Τουρκία μειώθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, μείωση της τάξης του 6,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Μάρτιο, με μείωση 4% σε ετήσια βάση.

Ενώ ο αριθμός των αφίξεων από την Ευρώπη συνέχισε να μειώνεται το Μάρτιο, κατά τον ίδιο μήνα σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των αφίξεων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Συνολικά, 565.643 άτομα από ευρωπαϊκές χώρες επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Μάρτιο, με σχεδόν 25% μείωση σε ετήσια βάση.

Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία παρουσίασε αύξηση 145% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας 58.654.

Οι περισσότεροι τουρίστες που έφτασαν στην Τουρκία για τον μήνα Μάρτιο, ήταν από το Ιράν, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, 1,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επισκέφθηκαν την Τουρκία με αύξηση 23% σε ετήσια βάση.

Την ίδια περίοδο, 138.039 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία με αύξηση 109% σε ετήσια βάση.

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που επισκέφθηκαν το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 4%.

Σε αυτό το τρίμηνο ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που επισκέφθηκαν το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και έφθασε σε 1 εκατομμύριο 897.554. Οι μέσες δαπάνες ήταν 451 δολάρια ανά κάτοικο.

Τουριστικά έσοδα και δαπάνες, Ι. Τρίμηνο: Ιανουάριος-Μάρτιος, 2017

ftn picture