Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το overtourism ενοχλεί τους κατοίκους και την πανίδα στον διάσημο προορισμό των Βάσκων το νησί Σαν Χουάν ντε Γκαστελογάτσε, που έγιναν τα γυρίσματα του Game of Thrones.

Για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού οι τοπικές αρχές εισήγαγαν ένα διαδικτυακό σύστημα έκδοσης για τον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών, τους οποίους περιορίζουν σε 3.000 την ημέρα.
Απαγόρευσαν επίσης το χτύπημα της καμπάνας της εκκλησίας για να προστατεύσουν το περιβάλλοντα βιότοπο.

Οι τουρίστες έφταναν στην εκκλησία στην κορυφή της νησίδας, ανεβαίνοντας 241 σκαλοπάτια. Αφού έβλεπαν την εκπληκτική θέα της βασικής ακτής παραδοσιακά χτυπούσαν την καμπάνα της εκκλησίας τρεις φορές. Το χτύπημα της υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα και φέρνει καλή τύχη.

Οι υπεύθυνοι του χώρου αφαίρεσαν το σχοινί της καμπάνας καθώς ο αυξημένος ήχος προκαλούσε άγχος στα θαλάσσια πτηνά που φωλιάζουν, επηρεάζοντας τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες.

Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν το Γκαστελογάτσε το 2019, το 46% προέρχονταν από άλλες περιοχές της Ισπανίας, 30% ήταν διεθνείς ταξιδιώτες και 24% προερχόταν από τη Χώρα των Βάσκων.

Οι τοπικές αρχές λαμβάνουν άλλα μέτρα για να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της δημοτικότητας του προορισμού.

Το Απρίλιο, το Επαρχιακό Συμβούλιο της Μπίζκα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Στόχος του είναι να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών αρχών και φορέων με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης του προορισμού.

Άλλες ισπανικές περιοχές επωφελούνται από τη διαφημιστική εκστρατεία του Game of Thrones

Παρά τα μειονεκτήματα και τις δυνατότητες για υπερτουρισμό, άλλες περιοχές και πόλεις στην Ισπανία στοχεύουν να τραβήξουν τους θαυμαστές της δημοφιλούς σειράς.

Το Καθέρες, μια μεσαιωνική πόλη και τοποθεσία της UNESCO στην περιοχή της Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό γυρισμάτων του Game of Thrones. Η δεύτερη σεζόν του spin-off της σειράς «House of the Dragon», μόλις γυρίστηκε εκεί.

Το πρώτο επεισόδιο του spin-off παρακολούθησαν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θαυμαστών που επισκέπτονται την πόλη.

Αυτή τη στιγμή, η πόλη υποδέχεται τους λάτρεις της σειράς διοργανώνοντας μάλιστα και ένα φεστιβάλ Game of Thrones.
Αλλά μια ματιά στο Γκαστελογάτσε δείχνει ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ περισσότερου τουρισμού και του overtourism.