Σύνταξη: tourismtoday.gr

“Στοπ” στην ανέγερση τουριστικών κλινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, βάζουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι με νομοσχέδιο, προκειμένου να περιοριστεί ο μαζικός τουρισμός.

Στόχος της περιφερειακής κυβέρνησης στις Βαλεαρίδες είναι να επικεντρωθεί στην «ποιότητα αντί στην ποσότητα στον τουρισμό», όπως τόνισε η επικεφαλής Francina Armengol.

Η απόφαση ισχύει για καταλύματα διακοπών και ξενοδοχεία στις τέσσερις περιοχές Ίμπιζα, Μενόρκα, Φορμεντέρα και Μαγιόρκα.
Αρχικά θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το 2026. Μετά τη λήξη της τετραετίας, κάθε νησί μπορεί να καθορίσει ανεξάρτητα τον αριθμό των νέων καταλυμάτων.

Η κυβέρνηση πρέπει «να σκέφτεται όχι μόνο τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους και τους εργαζόμενους», ανακοίνωσαν οι αρχές.

Με το νέο νομοσχέδιο συμφωνεί και η Ένωση Ξενοδόχων Fehm. Όπως δήλωσε «σκοπός των ξενοδόχων είναι να αναπτυχθούν περισσότερο με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας.
Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο με εκτεταμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Diario de Mallorca, σχεδιάζεται νέος νόμος μείωσης της τουριστικής ανάπτυξης.
Στο νέο νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάζονται οι αρχές τα υπάρχοντα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται να αυξάνουν την επιφάνεια υποδομών τους κατά 15% καταργώντας έως το 5% των κλινών τους. Έτσι, οι δημόσιοι χώροι μπορούν να γίνουν μεγαλύτεροι.