Οι Βρετανοί καλούνται από την κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Η αλλαγή ήρθε καθώς η Virgin Atlantic παρέτεινε την ακύρωση των πτήσεων Λονδίνο-Τελ Αβίβ μέχρι τον Νοέμβριο αντί να επαναλάβει μία από τις δύο συχνότητες στις 27 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές συμβουλές του ενημερώθηκαν χθες το βράδυ (Τρίτη), λέγοντας στους Βρετανούς υπηκόους στη χώρα να φύγουν.

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) δήλωσε: «Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στον Λίβανο, σας ενθαρρύνουμε να φύγετε τώρα όσο παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές επιλογές.

«Τα γεγονότα στον Λίβανο εξελίσσονται γρήγορα. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση.

«Οι εμπορικές διαδρομές έξω από τον Λίβανο θα μπορούσαν να διακοπούν σοβαρά ή να ακυρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι δρόμοι σε όλη τη χώρα θα μπορούσαν να κλείσουν».

Το FDCO προειδοποίησε: «Σε περίπτωση επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης ή της κατάστασης ασφαλείας, η βρετανική πρεσβεία μπορεί να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει. Μην βασίζεστε στο ότι η FCDO μπορεί να σας εκκενώσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»

Συνεχίζονται οι διεθνείς πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού.

Ένα μόνο δρομολόγιο προς το Λονδίνο εκτελείται από τη Middle East Airlines (MEA), αλλά με ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα που ακυρώνει μία από τις δύο καθημερινές συχνότητες σε ορισμένες ημέρες, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αερομεταφορέα.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες με αναχωρήσεις από τη Βηρυτό περιλαμβάνουν Air Arabia προς Sharjah, Air France προς Παρίσι, Cyprus Airways προς Λάρνακα, Egyptair προς Κάιρο, Emirates και FlyDubai προς Ντουμπάι, Etihad προς Άμπου Ντάμπι, Pegasus Airlines προς τρεις προορισμούς στην Τουρκία, Qatar Airways προς Ντόχα, Turkish Airlines προς Κωνσταντινούπολη.

Η Virgin Atlantic δήλωσε: «Λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης στο Ισραήλ, οι πτήσεις μας από και προς το Τελ Αβίβ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

«Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

«Η ασφάλεια και η ασφάλεια των πελατών και των ανθρώπων μας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας και το πτητικό μας πρόγραμμα προς το Ισραήλ παραμένει υπό συνεχή αναθεώρηση. Θα συμβουλεύαμε όποιον κάνει κράτηση να ταξιδέψει να ελέγξει την κατάσταση της πτήσης του στον ιστότοπο πριν ταξιδέψει στο αεροδρόμιο.

“Λάβετε υπόψη ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε τις υπηρεσίες μας από τις 5 Νοεμβρίου.”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, Shai Weiss, είχε προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτρέπει τα ταξίδια σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις της British Airways μεταξύ Χίθροου και Τελ Αβίβ παραμένουν σε αναστολή έως τις 27 Οκτωβρίου, της EasyJet από την πύλη του Ισραήλ έως τις 7 Νοεμβρίου και της Ryanair έως τις 6 Νοεμβρίου. Οι περισσότερες πτήσεις της Wizz Air στο Τελ Αβίβ έχουν ακυρωθεί.

Το El Al συνεχίζει να διατηρεί υπηρεσίες προς το Λονδίνο και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Άμστερνταμ, η Αθήνα, το Βερολίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο και το Παρίσι.