Οι Βρετανοί έχουν προειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 10.000 Βρετανοί υπήκοοι.

Περίπου 700 βρετανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν στη γειτονική Κύπρο καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης μετά τη «σημαντική κλιμάκωση» της δράσης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες.

Οι στρατιωτικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστηρίζονται από αξιωματούχους της Συνοριακής Δύναμης και της FCDO.

Σε δήλωση ανέφερε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμβουλεύει ενάντια σε όλα τα ταξίδια στον Λίβανο, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία, με καταστροφικές συνέπειες».

Η RAF διαθέτει αεροσκάφη και ελικόπτερα μεταφοράς σε ετοιμότητα «για να παρέχουν υποστήριξη εάν είναι απαραίτητο» εάν απαιτείται εκκένωση.

Συνεχίζονται οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού αλλά με ακυρώσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την πρωτεύουσα του Λιβάνου με πτήσεις προς την Ευρώπη περιλαμβάνουν την Middle East Airlines (MEA) προς το Λονδίνο και την Air France προς το Παρίσι.

Άλλοι αερομεταφορείς συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια σε προορισμούς όπως η Κύπρος, η Ντόχα, το Ντουμπάι και η Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Άμυνας John Healey δήλωσε: «Τα γεγονότα τις προηγούμενες ώρες και μέρες έδειξαν πόσο ασταθής είναι αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό το μήνυμά μας είναι σαφές, οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να φύγουν τώρα.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε όλες τις πλευρές να υποχωρήσουν από τη σύγκρουση για να αποτρέψουν περαιτέρω τραγικές απώλειες ζωών.

«Η κυβέρνησή μας διασφαλίζει ότι υπάρχουν όλες οι προετοιμασίες για την υποστήριξη των Βρετανών υπηκόων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης».