Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ταξιδιωτικές απάτες συχνά διαπράττονται από οργανωμένους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται την έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών στον κλάδο προς όφελος τους.
Αυτό προειδοποιεί τις Βρετανικές τουριστικές εταιρείες, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός κατά της ταξιδιωτικής απάτης PROFiT.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι τουριστικοί επιχειρηματίες δίνουν μάχη με έναν μεγάλο αριθμό αποπειρών απάτης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των πωλήσεων.
Πρόσφατα η ταξιδιωτική πράκτορας Lyne Barlow φυλακίστηκε 9 χρόνια για απάτη 1,2 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Barry Gooch, πρόεδρος της PROFiT, είπε ότι ενώ η Lyne Barlow λειτουργούσε μόνη της, πολλοί εγκληματίες είναι μέρος οργανωμένων ομάδων που στοχεύουν τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Το οργανωμένο έγκλημα εξαπατά ταξιδιώτες και τα θύματα πιστεύουν ψευδώς ότι μια απάτη πραγματοποιείται από ένα άτομο, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος ενός δικτύου φαινομενικά άσχετων.

Όπως υπογραμμίζει ο Barry Gooch «οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι απάτες είναι συχνά οργανωμένα εγκλήματα.
Οι εταιρείες εργάζονται σε απομονωμένα τμήματα και δεν μοιράζονται τις πληροφορίες.

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν αυτή την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελός τους και συχνά μοιράζονται τη μεθοδολογία και τα εργαλεία τους για τη διενέργεια απάτης.»

Φέτος οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι απάτες σε όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως στα ταξίδια.

Οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μικρότερες επιχειρήσεις επειδή πιστεύουν ότι θα έχουν λιγότερα μέτρα πρόληψης σε ισχύ σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρείες.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της PROFiT, οι τουριστικές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να συνεργαστούν με τον οργανισμό για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους πριν από την αναμενόμενη άνοδο.

Υπογραμμίζοντας τη χρήση του συστήματος της PROFiT από την Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA), πρόσθεσε ότι «εάν διευρυνθεί η συνεργασία με ταξιδιωτικούς οργανισμούς, θα βρίσκαμε περισσότερες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, καθώς έχουμε κενά στις πληροφορίες».