Οι γερμανικές αρχές ερευνούν τη μεταβίβαση μεγάλου μεριδίου της Tui από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alexey Mordashov σε μια πιθανή παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Tui αποκάλυψε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας την έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) και του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τη μετακίνηση ποσοστού 29,9% του ομίλου από την εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία χαρτοφυλακίου Unifirm του Mordashov σε εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Στον Μορντάσοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ μαζί με άλλους πλούσιους Ρώσους στα τέλη Φεβρουαρίου, δεσμεύοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Tui απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τον ολιγάρχη μέτοχο σε επιστολή προς το προσωπικό

Η συναλλαγή, στις 28 Φεβρουαρίου, είδε το μερίδιο 29,9%, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων λιρών, να μεταβιβάζεται στην Ondero Ltd, που είναι εγγεγραμμένη στο BVI, χωρίς να αναφέρεται κανένας ιδιοκτήτης, παρά τη νομική απαίτηση να κατονομάζονται οι ενδιαφερόμενοι. Μια μεταγενέστερη κατάθεση αποκάλυψε ότι ιδιοκτήτης της Ondero είναι η σύζυγος του Mordashov, Marina.

Η Tui ανέφερε τη μεταβίβαση σε ένα αρχείο στις 4 Μαρτίου, το οποίο ανέφερε επίσης ότι η Unifirm είχε πουλήσει μερίδιο 4,13% στον όμιλο στο επενδυτικό όχημα Severgroup του Mordashov και σημείωσε ότι αυτό το μικρότερο μερίδιο θα παγώσει λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Ο όμιλος επιβεβαίωσε την έρευνα, σημειώνοντας ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της η μεταβίβαση θα ήταν “άκυρη”. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας εμφανίστηκε σταθερή αυτή την εβδομάδα – παρά την πιθανή ζημία στη φήμη της – στις 2,33 λίρες στο Λονδίνο και στα 2,77 ευρώ στη Φρανκφούρτη την Τρίτη, από πάνω από 3 ευρώ πριν από την εισβολή, αλλά από 2,40 ευρώ τον Νοέμβριο.

Η Tui παραμένει κατά τα δύο τρίτα στην ιδιοκτησία επενδυτών εκτός του Mordashov, με σχεδόν 35% σε ιδιωτικά χέρια, 29% σε θεσμικούς επενδυτές και 2,4% στον ισπανικό όμιλο φιλοξενίας και εταίρο της Tui, την Riu Hotels.

Ο όμιλος σημείωσε προηγουμένως: “Στόχος των κυρώσεων της ΕΕ είναι να εμποδιστεί ο κ. Mordashov να διαθέσει τις μετοχές του… να εμποδιστεί ο κ. Mordashov να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έσοδα ή κέρδη από την επένδυσή του… Αυτές οι κυρώσεις κατά του μετόχου δεν έχουν καμία επίπτωση στην εταιρεία”.

Εκπρόσωπος της Tui δήλωσε: “Η Tui δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία: “Οι υποχρεώσεις αναφοράς βάσει της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά στη Γερμανία ισχύουν για όλους τους μετόχους, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους. Η Tui και η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή BaFin δεν έλαβαν καμία πρόσθετη κοινοποίηση δικαιωμάτων ψήφου”.

Ο Mordashov είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης Severstal και πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών Severgroup με περιουσιακά στοιχεία από την εξόρυξη χρυσού έως τα μέσα ενημέρωσης.

Ήταν μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Tui μέχρι την παραίτησή του στις 2 Μαρτίου. Ο Mordashov απέκτησε για πρώτη φορά μερίδιο στην Tui το 2007 και μέχρι την έναρξη της πανδημίας κατείχε μερίδιο 25%.