Παγιώνεται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στην μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό την γερμανική, λίγες εβδομάδες πριν την μεγάλη έκθεση ITB του Βερολίνου.

Ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Γερμανίας, TUI, διαπιστώνει με δηλώσεις εκπροσώπου του στο γαλλικό πρακτορείο πτώση των κρατήσεων των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας επισημαίνει ότι υπάρχει σαφής πτώση από την αντίστοιχη περίοδο του 2011 για ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη, ελπίζει ωστόσο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Γερμανίας διευκρινίζεται πάντως, ότι η περίοδος κατά την οποία οι Γερμανοί κλείνουν τις θερινές τους διακοπές είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, οπότε η ακριβής τάση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν θα είναι ξεκάθαρη πριν από τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση,  το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες, λόγω των εξελίξεων στην οικονομία της χώρας, φαίνεται ότι επηρεάζει καθοριστικά την λήψη απόφασης για διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι στην πιο κρίσιμη για τον τουρισμό περίοδο, η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ενώ οι εντεινόμενες και περισσότερο βίαιες κινητοποιήσεις, αποτρέπουν ή μεταθέτουν την απόφαση για διακοπές στην Ελλάδα.

Το πλέον κρίσιμο για την αντιμετώπιση της κατάστασης θέμα είναι η πολιτική ηγεσία του τουρισμού να εξασφαλίσει ότι το σημερινό αρνητικό κλίμα στις κρατήσεις προς την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει και σε ακύρωση προγραμματισμένων πτήσεων προς την χώρα μας, καθώς σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα ήταν μη αναστρέψιμη.

Νίκος Φιλιππίδης