Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ενεργειακή κρίση ή όχι, πληθωρισμός ή όχι, οι Γερμανοί δεν αφήνουν τίποτα να επηρεάσει την επιθυμία τους για διακοπές, σύμφωνα με στοιχεία της Travel Data & Analytics (TDA).

Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός μήνας σε κρατήσεις. Ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πύλες κατέγραψαν σχεδόν ίδιες πωλήσεις με τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη εξέλιξη, αφού η ζήτηση για κρατήσεις μειώνεται πραγματικά τον Δεκέμβριο πριν αυξηθεί ξανά τον Ιανουάριο.

Οι Γερμανοί επιστρέφουν στις έγκαιρες κρατήσεις

Χάρη στη συνεχιζόμενη καλή ζήτηση, η σωρευτική αύξηση του τζίρου από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενόψει της θερινής περιόδου του 2023 ανέβηκε κατά 17 μονάδες έως και 44% σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος -το οποίο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό- οι ταξιδιώτες που κάνουν νωρίς κρατήσεις επιστρέφουν αισθητά, σημειώνει η TDA.

Τα στοιχεία των κρατήσεων πλησιάζουν επίσης σε σύγκριση με το 2019. Αν και οι σωρευτικές πωλήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο για τη θερινή περίοδο που ξεκινά τον Μάιο εξακολουθούν να είναι 29% χαμηλότερες από ό,τι πριν από τρία χρόνια, η διαφορά έχει συρρικνωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Ενόψει της τρέχουσας χειμερινής περιόδου, τα στοιχεία του τζίρου τον Δεκέμβριο είναι 54% υψηλότερα από τις συγκριτικές αξίες του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το TDA.
Σε σύγκριση με τη χειμερινή περίοδο 2018/19, εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά 15%, τέσσερις μονάδες λιγότερο από τον Νοέμβριο.

Τα έσοδα ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Επί του παρόντος, η ζήτηση για διακοπές δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερη από το επίπεδο πριν από την πανδημία και σε πολλές περιπτώσεις το ξεπερνά.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι Γερμανοί έκαναν κράτηση για πακέτα διακοπών ή διακοπές οργανωμένες αξίας 700 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2019.

Οι κρατήσεις έγιναν κυρίως για το καλοκαίρι. Ενώ η μετοχή ήταν ακόμα 54% τον Δεκέμβριο, ήταν ήδη 61% στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ζήτηση, μπροστά από την Ισπανία και την Ελλάδα όσον αφορά τις νέες κρατήσεις.