Αυξημένος παραμένει ο αριθμός των τουριστών στη Γαλλία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 7,4% στις διανυκτερεύσεις συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο το 2017, χάρη στην περιοχή Ile-de-France. Πρόκειται κυρίως για ξένους τουρίστες που οδηγούν την ανάπτυξη του γαλλικού τουρισμού.

Ωστόσο, οι γάλλοι επαγγελματίες του τουρισμού φοβούνται ότι η δραστηριότητά τους θα μειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω των περιόδων απεργίας στη χώρα. Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο “καθοδηγείται από τους ξένους τουρίστες (+ 13%) και από τον δυναμισμό του προορισμού Ile-de-France” (+ 21,6%), ενώ η αύξηση για τους Γάλλους τουρίστες ήταν 5,2%.

Στα ξενοδοχεία μόνο αναλογούν 42,1 εκατ. από αυτές τις διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας αύξηση 5%. “Αυτή η τάση έχει παρατηρηθεί από τα τέλη του 2016 και εν μέρει αντικατοπτρίζει ένα φαινόμενο κάλυψης της απόστασης”, σχολίασε ο οργανισμός INSEE. Ο δημόσιος οργανισμός αποδίδει αυτή την αύξηση ιδίως σε μια ισχυρότερη δυναμική στον αριθμό των ξένων τουριστών (+ 13,5%).

Κατά γεωγραφική περιοχή, η παρουσία των ξενοδοχείων αυξήθηκε έντονα στην Ile-de-France (+ 8,6%) και “πιο μέτρια ήταν στις αστικές περιοχές των επαρχιών (+ 3,2%) και στην ακτή (+ 2,9%)” .

Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις των 4 και 5 αστέρων παρουσίασαν αύξηση κατά 7,4% στις διανυκτερεύσεις τους κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ οι μονάδες 1 και 2 αστέρων σημείωσαν πτώση 6,6%. Οι τουριστικές κατοικίες και άλλα συλλογικά καταλύματα σημείωσαν άνοδο 12,1% και κυμάνθηκαν σε 23,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.