της Εύας Οικονομάκη

H δημιουργία ενός πρωτοκόλλου, στη βάση του οποίου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι με ασφάλεια τα ξενοδοχεία, η υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται στα διασυνοριακά ταξίδια των κατοίκων της Ένωσης με προορισμό τα κράτη-μέλη της, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων στον άξονα των μετακινήσεων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με δεδομένο ότι η πορεία του φετινού καλοκαιριού θα κριθεί εν πολλοίς από το αίσθημα ασφάλειας που θέλουν να νιώθουν όσοι τουρίστες επιλέξουν να ταξιδέψουν σε κάποιο ευρωπαϊκό θέρετρο, τα κράτη-μέλη της Κομισιόν επεξεργάζονται το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, προτάσσοντας την υιοθέτηση ενιαίων κανόνων που θα αποτελέσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις δικλείδες ασφαλείας για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η διενέργεια γρήγορων τεστ στις πύλες εισόδου κάθε κράτους, η υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις για να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα, καθώς και κάποιοι ενιαίοι κανονισμοί βάσει των οποίων θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα

«Φέτος η τουριστική πίτα θα είναι μικρότερη, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει το δικό της κομμάτι. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες προς αυτή χώρες, καθώς αποπνέει ασφάλεια και ηρεμία. Η ασφάλεια που εκπέμπουμε ως χώρα είναι ενδεχομένως και το βασικό μας επιχείρημα ως τουριστικός προορισμός, γιατί πιστεύουμε ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην παρούσα συγκυρία θέλει να έχει ισχυρό το αίσθημα της ασφάλειας», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Φραγκάκης. «Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να υιοθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ένα πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για παράδειγμα τα ξενοδοχεία έτσι ώστε να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής. Ενδεχομένως ένα ξενοδοχείο να πρέπει να λειτουργήσει μόνο με τα μισά δωμάτια που διαθέτει έτσι ώστε να θωρακιστεί η ασφάλεια των τουριστών», εξηγεί.

Για την ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των μετακινήσεων έκανε λόγο και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, προτάσσοντας τη λήψη μιας κοινής δέσμης μέτρων που θα επιτρέψουν στους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι να ταξιδέψουν με ασφάλεια, έτσι ώστε αφενός να διασφαλιστεί τόσο η υγειονομική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών και αφετέρου να επιτραπεί η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ξενοδοχείο… αναφοράς

Στην κατεύθυνση θωράκισης της ασφάλειας της χώρας ως προορισμού εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να οριστεί ανά δύο νομούς ένα ξενοδοχείο αναφοράς, μισθωμένο από το κράτος, σε περίπτωση που καταγραφεί κάποιο κρούσμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. «Θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Τα τεστ που εξετάζεται να πραγματοποιούνται σε αεροδρόμια και λιμάνια, το πιστοποιητικό υγείας και μία σειρά κανόνων πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους έτσι ώστε να προστατεύσουν το τουριστικό προϊόν είναι επιβεβλημένα μέτρα που θα καλύψουν τη νέα ανάγκη που έχει ο σημερινός τουρίστας, την ασφάλεια», τονίζει o Γιώργος Ατσαλάκης, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Οι τουρίστες φέτος αναζητούν ασφάλεια. Το κριτήριο με βάση το οποίο θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους είναι η ασφάλεια, όχι οι τιμές. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί. Προκρίνουμε το αίσθημα της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση», υπογραμμίζει ο Γ. Ατσαλάκης, ο οποίος εκτιμά ότι έχουν χαθεί ήδη 6 μονάδες του ΑΕΠ από τη ζημιά που εκτιμάται ότι έχει υποστεί ο ελληνικός τουρισμός το α’ εξάμηνο του έτους.