Η χαλάρωση χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα δεν αποτελεί κάτι σύνηθες  στην ημερήσια διάταξη των παραθεριστών στην Αυστρία. Όποιος περνάει τις διακοπές του στην εν λόγω χώρα θέλει να βρίσκεται σε δράση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης  ο τουρισμός  αθλητισμού δεν αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία όπως στην Αυστρία.

Ως εκ τούτου, οι δραστήριοι ταξιδιώτες αποτελούν σημαντική ομάδα επισκεπτών για τον τουριστικό τομέα της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα, στην Αυστρία, το 8% των διανυκτερεύσεων σε εγκαταστάσεις διαμονής ταξινομείται ως “σχετικές με τον αθλητισμό”.

Συνολικά, ο εγχώριος τουρισμός για ενεργούς ταξιδιώτες φθάνει σε 62 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως. Αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο με τον συνολικό τουρισμό, για παράδειγμα στην Κροατία ή την Πολωνία.

Η κύρια συνεισφορά στην άνοδο του τουρισμού της Αυστρίας δόθηκε από τα τμήματα χειμερινών αθλημάτων.

Κατά τη θερινή περίοδο, οι δραστήριοι τουρίστες έρχονται για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και αναρρίχηση.

Παράλληλα, η οδήγηση με ηλεκτρονικό ποδήλατο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ενώ το χειμώνα οι τουρίστες κάνουν αλπικά, σκανδιναβικά ή ήπια χειμερινά σπορ.

Πιο αναλυτικά, στην περίοδο 2016/17 καταγράφηκαν 44,7 εκατ. ενοικιάσεις για διακοπές σε εγχώριους προορισμούς χειμερινών σπορ.

Κάτω από τα τρία τέταρτα προέρχονταν από τουρίστες από την Ευρώπη. Συνολικά, το 2017 υπήρχαν 62,9 εκατομμύρια σκιέρ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν. Από τα συνολικά 1637 χιονοδρομικά κέντρα, 254 βρίσκονται στην Αυστρία, με την πλειοψηφία (πάνω από 1100) να αποδίδεται στις χώρες των Άλπεων.

Τα χειμερινά σπορ κυρίως ωφελούν τα ξενοδοχεία, το catering και το εμπόριο στο σύνολό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμπόριο αντιπροσώπευε τα 2/3 του συνόλου των εσόδων του τουρισμού από την Αυστρία το 2017.

Ωστόσο, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στον τομέα των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών υπηρεσιών, στους κατασκευαστές αθλητικών ειδών και στη μηχανολογία. Για παράδειγμα, στην κατασκευή τελεφερίκ, μηχανών χιονιού και συστημάτων παραγωγής χιονιού.

Ως εκ τούτου οι δραστήριοι ταξιδιώτες είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι στη χώρα.