Της Εύας Οικονομάκη
Στη διατήρηση της διασύνδεσης της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες και στην ενίσχυση της ζήτησης -με αιχμή την αναζωπύρωση του εσωτερικού τουρισμού- επικεντρώνεται το υπουργείο Τουρισμού με στόχο την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και τον περιορισμό της ζημιάς που έχει προκληθεί στον κλάδο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού επεξεργάζονται μία δέσμη μέτρων για την επόμενη ημέρα, η οποία θα επαναφέρει στις ράγες τη βαριά βιομηχανία της χώρας -όταν ξεκινήσει η ύφεση της υγειονομικής κρίσης και οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι απώλειες- εστιάζοντας στον ύψιστης σημασίας κλάδο των μεταφορών και στην τόνωση της ζήτησης, η οποία αυτή τη στιγμή έχει μηδενιστεί.
Το υπό επεξεργασία πακέτο, που θα είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό, αναμένεται να αποκτήσει την τελική του μορφή μέσα στο επόμενο δίμηνο, αφενός ανάλογα με την έκταση και την ένταση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αφετέρου ανάλογα με την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων για τη διαμόρφωση της νέας δέσμης πρόσθετων μέτρων βρίσκονται:
-Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και στις αερομεταφορές, πιθανότατα στο 13% από 24% που ισχύει σήμερα.
-Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή αλλά και στην εστίαση στο 13%, με χρονικό ορίζοντα ισχύος το β’ εξάμηνο του 2020.
-Η έκτακτη ενίσχυση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ενδεχόμενο καταβολής ενισχυμένου εποχικού επιδόματος.
-Η μείωση των τελών των αεροδρομίων.
-Υπό εξέταση είναι, την ίδια στιγμή, η μείωση του τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα, με τη διαβάθμιση του φόρου να εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καθώς και η ενίσχυση του τουρισμού ως κλάδου μέσω ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με την ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδότησης, όπως αυτό του κοινωνικού τουρισμού, να βρίσκονται στα πλάνα των αρμόδιων υπουργείων, ενώ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κινείται και στην κατεύθυνση ανάληψης διεθνών πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν σε έναν ευρύτερο συντονισμό των χωρών για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου.
Η πρώτη ανάσα για τον τουρισμό
Στα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και έχουν ήδη ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εντάσσεται και ο τουριστικός κλάδος.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από το πακέτο των 4,7 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ περίπου κατευθύνονται στον βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μέριμνα για τη στήριξη του τουρισμού, με ειδικό πακέτο μέτρων, και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος κλάδος συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ των χωρών της γηραιάς ηπείρου.