Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει στους αερομεταφορείς από τη Ρωσία να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους, αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν προς την Ευρώπη και οι Ρώσοι βρίσκουν άλλες διαδρομές για να ταξιδέψουν.

Οι εναλλακτικές διαδρομές πτήσεων από Ρωσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys τα αεροπορικά ταξίδια από/προς Ρωσία μέσω Σερβίας, Τουρκίας και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αυξήθηκαν πάνω από 200% σε επίπεδα πριν από την πανδημία.

«Κοιτάζοντας τα εισιτήρια που εκδόθηκαν μεταξύ 28 Φεβρουαρίου (όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις) και 8 Μαρτίου (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία), οι κορυφαίοι κόμβοι για ταξιδιώτες από τη Ρωσία στην Ευρώπη ήταν μέσω Τουρκίας, Σερβίας και ΗΑΕ, δήλωσε ο Olivier Ponti αντιπρόεδρος της ForwardKeys.

Πώς φτάνουν οι Ρώσοι σε Ελλάδα

Οι κορυφαίες χώρες προορισμού στην Ευρώπη για αεροπορικά ταξίδια, είναι μέσω:

  • Τουρκίας: Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελλάδα.
  • Σερβίας: Μαυροβούνιο, Κύπρος, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία.
  • ΗΑΕ: Κύπρος, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία.

Τουρκία και ΗΑΕ κόμβοι σύνδεσης Ρωσίας – ΗΠΑ

«Τουρκία και ΗΑΕ χρησίμευσαν επίσης ως κόμβοι για τη σύνδεση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και ορισμένους ασιατικούς προορισμούς, πρόσθεσε ο Olivier Ponti.

Εξετάζοντας την προγραμματισμένη χωρητικότητα σε πτήσεις πριν από την επιβολή των κυρώσεων (την εβδομάδα της 21ης ​​Φεβρουαρίου) σε σύγκριση με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (την εβδομάδα της 7ης Μαρτίου), σημειώθηκε αύξηση 50% από τη Ρωσία σε Σερβία, αύξηση 12% προς την Τουρκία και 5% προς τα ΗΑΕ».

Ενώ οι Ρώσοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν πτήσεις ανταπόκρισης, ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών δέχεται πλήγμα από τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων.

Επιπλέον, απαγορεύσεις πτήσεων μέσα και πάνω από τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση, οδηγώντας σε απώλειες κυκλοφορίας και επιμήκυνση των δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων.

Ελλείψει πτήσεων πάνω από τη Ρωσία, οι αερομεταφορείς με πιο νότια δρομολόγια προς την Ασία, όπως η Turkish Airlines και η Etihad, θα μπορούσαν να ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα, αν και η γενική ζήτηση από την Ασία δεν έχει ακόμη νόημα, σύμφωνα με την ForwardKeys.

Πού ταξίδεψαν οι Ρώσοι το 2021

Τα στοιχεία από την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ρωσίας (ATOR) δείχνουν πως πέρυσι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν περισσότερα από 10,1 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό.
Το 46,5% της συνολικής τουριστικής ροής πήγε σε Τουρκία, που αντιπροσωπεύει 4,7 εκατομμύρια Ρώσους ταξιδιώτες.
Στην Ελλάδα ταξίδεψαν το 2021, μόλις 235.200 Ρώσοι και στα ΗΑΕ 612.800 και 560.700 στην Κύπρο.