της Γκιαούρη Σοφίας

Τις πρώτες απώλειες απο την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετρούν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου , καθώς οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έναρξη της τουριστικής σεζόν , δηλαδή Απρίλιο και Μάιο.

“Αντιμετωπίζουμε ήδη τις συνέπειες απο τον κορωνοϊό καθώς βλέπουμε πτώση στον τζίρο του ξενοδοχείου , όπως και πολλές ακυρώσεις σε κρατήσεις που αφορούν την off season (Απρίλιο-Μάιο).Το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό χειμώνα, καλοκαίρι και το πλήγμα είναι μεγάλο”, είπε κ. ο Ηλίας Βασίλης, ιδιοκτήτης του 5άστερου Hotel Semeli στη Μύκονο.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες του κλάδου διατηρούν την αισιοδοξία τους για την ερχόμενη σεζόν , καθώς δεν έχουν δεχθεί ακυρώσεις για το επερχόμενο καλοκαίρι και ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος.

“Για τις προκρατήσεις του καλοκαιριού ακόμη δεν υπάρχουν ακυρώσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα μέχρι τότε ως προς το καλύτερο. Όπως έγινε γνωστό απο τους ειδικούς η ζέστη βοηθά στην εξάλειψη του ιού. Μας δίνει κουράγιο η Κίνα και η Κορέα όπου βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση”, τόνισε ο κ. Ιωάννης Ρεβύθης που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate.

Μέτρα στήριξης απο την πολιτεία

Ικανοποιημένοι φαίνονται οι επιχειρηματίες απο τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης.

“Το τι περιμένουμε απο την πολιτεία θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο γιατί ακόμη δεν υπάρχει έξαρση του ιού και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκετά και ικανοποιητικά. Θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας οι επιχειρηματίες του τουρισμού να βοηθήσουμε ακολουθώντας κατά γράμμα τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς”, σημείωσε ο κ. Βασίλης.

Απο την πλευρά του ο κ. Ρεβύθης είπε πως “για ένα χρόνο δε θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές και πως πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ στο 24% , πράγμα που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά απο την επιδημία του κορωνοϊού , όπως πάγωμα χρεών, εφορία , τράπεζες μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση”.