Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από την πανδημία Covid-19, στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δύο απανωτές κρίσεις, που επηρέασαν και την τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού τουρισμού.

Η Γερμανία, ως μία από τις ισχυρότερες οικονομίες και τουριστικές αγορές στην Ευρώπη, έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης. Και τώρα προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίπεδα πριν από την κρίση το 2023

Παρά την αύξηση των αριθμών κρατήσεων, ο γερμανικός τουρισμός δεν αναμένει επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση του Covid-19 μέχρι την ερχόμενη τουριστική χρονιά.

«Το 2023, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι οι πωλήσεις θα επανέλθουν στα προ του Covid-19 επίπεδα», δήλωσε ο Norbert Fiebig πρόεδρος της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV), πριν από την έναρξη του διαδικτυακού συνεδρίου ITB.

Γενικά οι άνθρωποι έχουν μεγάλη επιθυμία να ταξιδέψουν. Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο αυξάνονται σε ταξιδιωτικά γραφεία και σε διαδικτυακές πύλες ταξιδιών και, από τις αρχές Φεβρουαρίου, φέρεται να είναι πάνω από το επίπεδο των εβδομάδων πριν από την κρίση του Φεβρουαρίου 2019.

Επιπλέον, οι Γερμανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν σημαντικά περισσότερα χρήματα για διακοπές και ταξίδια φέτος από ό,τι το 2021.

Το DRV, το οποίο εκπροσωπεί ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες, αναμένει θετικά αποτελέσματα από τη χαλάρωση των κανόνων Covid-19 για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία.

Πάνω από το 50% των Γερμανών σχεδιάζει εκ νέου ένα μεγαλύτερο ταξίδι διακοπών.
Το 57% των Γερμανών είναι ήδη σίγουρο ότι θα πάει διακοπές φέτος.

Επαγγελματικά ταξίδια σε άνοδο

Μια άλλη πτυχή της γερμανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας που αξίζει να σημειωθεί είναι η κατάσταση στον τομέα του επιχειρηματικού τουρισμού, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Διαχείρισης Ταξιδίων (VDR) στην τρέχουσα έρευνα της για την κατάσταση της πανδημίας μεταξύ των μελών της.

Παρά την αναμενόμενη περιορισμένη ζήτηση, η δραστική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία απέχει πολύ από το να αντισταθμιστεί. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας -το αυξανόμενο κόστος και την υψηλή γραφειοκρατία- σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη βιωσιμότητα και στην ασφάλεια για τους ταξιδιώτες, καθώς και τις ψηφιακές ευκαιρίες.

Το έτος 2021 ξεκίνησε διστακτικά στην αρχή

Στην αρχή του έτους, οι περισσότερες εταιρείες μείωσαν τα επαγγελματικά τους ταξίδια στο 5 έως 10 % των στοιχείων του 2019. Μέχρι τα μέσα του έτους, το ένα τρίτο των μελών VDR είχε ήδη φτάσει έως και το 25 % αυτού του επιπέδου.

Η τάση θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022. Περίπου το ένα τέταρτο των μελών VDR πραγματοποιούν πλέον έως και το 50% των ταξιδιών τους από το 2019 και εξίσου πολλά επιτρέπουν επαγγελματικά ταξίδια χωρίς περιορισμούς.

Ο αναμενόμενος αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «ρίχνει μια σκοτεινή σκιά αβεβαιότητας» στον γερμανικό τουρισμό, είπε ο Norbert Fiebig στην ομιλία του.

«Η διπλωματία πρέπει τώρα να κερδίσει γρήγορα το πάνω χέρι, ώστε αυτός ο πόλεμος και η αυξανόμενη ταλαιπωρία του λαού να σταματήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βαθμός στον οποίο ο πόλεμος θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των κρατήσεων μετά από δύο χρόνια της πανδημίας δεν είναι ακόμη προβλέψιμος.

Έτσι, σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Γερμανία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η ροή τουριστών τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, για διαφορετικούς λόγους, θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.