Το ξέσπασμα του ιού COVID19 στην Ιταλία προκάλεσε κύμα ακυρώσεων στην Ιταλία και κατάρρευση νέων κρατήσεων στην Ευρώπη από διηπειρωτικές αγορές.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ForwardKeys και ανατέθηκε από την European Cities Marketing (ECM), από τη στιγμή που η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξερχόμενες μετακινήσεις, την εβδομάδα από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εκδήλωση των περιστατικών COVID19 στη βόρεια Ιταλία, οι κρατήσεις για την Ευρώπη είχαν μειωθεί κατά 23,7%.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρατήσεων στην Ιταλία ξαφνικά ξεπέρασε την ακύρωση των υφιστάμενων κρατήσεων. Ο αντίκτυπος στα ταξίδια δεν περιορίστηκε στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των νέων κρατήσεων πτήσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 81,6%.

Μια ανάλυση των διαφόρων αγορών της Ευρώπης δείχνει μια διψήφια πτώση των κρατήσεων στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου από κάθε σημαντική περιοχή του κόσμου.

Οι κρατήσεις από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκαν κατά 114,2% (ακυρώσεις που ξεπέρασαν τις νέες κρατήσεις), ακολουθούμενες από την Αμερική που μειώθηκε κατά 68,1% και την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες μειώθηκαν κατά 49,9%.

Η διάσπαση των παγκόσμιων αγορών προέλευσης σε υποπεριφέρειες, με τη σειρά των λιγότερο επιζήμιων, αποκάλυψε ότι οι κρατήσεις από τη Βόρεια Αφρική μειώθηκαν κατά 30,4%, από την υποσαχάρια Αφρική, κατά 33,3%, από την Κεντρική Αμερική κατά 63,6%, από τη Βόρεια Αμερική κατά 63,7% , από τη Μέση Ανατολή κατά 66,1%, από την Καραϊβική κατά 66,5%, από την Ωκεανία κατά 81,5%, από τη Νότια Ασία κατά 85,9%, από τη Νότια Αμερική κατά 87,1%, από τη Νοτιοανατολική Ασία κατά 133,2% και από τη Βορειοανατολική Ασία κατά 133,5% %.

Ενώ η ανάλυση των κρατήσεων αποκαλύπτει τα ταξιδιωτικά σχέδια των ανθρώπων, η ανάλυση των αφίξεων αποκαλύπτει πόσοι πράγματι ταξίδευαν. Ανατρέχοντας στους πρώτους δύο μήνες του έτους, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι αφίξεις επισκεπτών στην Ευρώπη παρουσίασαν μια σταδιακή υποχώρηση ως συνέπεια της κρίσης του COVID19.

Αρχικά, οι διηπειρωτικές επισκέψεις στην Ευρώπη ανιχνεύθηκαν συλλογικά κατά 1,3% πάνω από τα 2019 επίπεδα την περίοδο από την αρχή του έτους έως τις 28 Ιανουαρίου. Η πρώτη φάση της πτώσης στην Ευρώπη ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της κρίσης στην Κίνα, όταν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί άρχισαν να υποφέρουν και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 17,6% από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου. Η φάση 2 ξεκίνησε με την απότομη κάμψη επισκέψεων που συνέβησαν παράλληλα με την έκρηξη των περιπτώσεων COVID19 στη βόρεια Ιταλία. Στη φάση 2, οι αφίξεις στην Ευρώπη κατέρρευσαν κατά 25,9% μόνο μεταξύ 24 και 29 Φεβρουαρίου, αφήνοντας το έτος μέχρι σήμερα να είναι 10,5% χαμηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.