Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να εγκρίνει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη Σένγκεν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Όπως υποστηρίζουν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν  το 2023, αφού μια μεγαλύτερη ζώνη χωρίς συνοριακούς ελέγχους θα κάνει το μπλοκ ισχυρότερο.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από το Συμβούλιο να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν έως τα τέλη του 2023, με τον όρο ότι οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 27 Ιουνίου.

Εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για την απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022 να απορρίψει την ένταξη και των δύο χωρών, λέγοντας ότι δεν παρουσιάστηκε καμία νομική αιτιολόγηση σχετικά με τα κριτήρια.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, το γεγονός ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός της ζώνης ταξιδιού χωρίς βίζα αντιπροσωπεύει μια κοινωνική αλλά και μια οικονομική δυσπραγία για τους πληθυσμούς και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν επίσης ότι οι πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υφίστανται διακρίσεις, καθώς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, πρόσθετα έξοδα και γραφειοκρατικές δυσκολίες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή κάνουν επιχειρήσεις σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στη ζώνη Σένγκεν.

Σημειώνοντας τους μεγάλους χρόνους αναμονής κατά τη διέλευση των συνόρων, οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας μπορεί να διαρκέσουν μέρες σε σύγκριση με περίπου δέκα λεπτά εάν δεν υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

Υπογράμμισαν επίσης είναι «ανεπανόρθωτες οι ζημιές» στο περιβάλλον εάν η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν γίνουν δεκτές στη ζώνη χωρίς καθυστέρηση.
Τόνισαν ότι η υγεία των τελωνειακών, των οδηγών και των ανθρώπων που ζουν κοντά στα σύνορα είναι κινδυνεύει από την αύξηση της ρύπανσης από οχήματα που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα καθημερινά.

Επισήμαναν ότι εκπέμπονται 46.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και την ανάγκη να εγκριθεί η ένταξη και των δύο χωρών ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στα σύνορα μαζί με τις εκπομπές CO2.

Σύμφωνα με την Euractiv οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ αυτών των δύο χωρών και των κρατών μελών Σένγκεν θα αρθούν μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση, ενώ οι συνοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.